Хамдија Поздерац — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
м Полуаутоматско сређивање сортирања код категорија: {{DEFAULTSORT:Поздерац, Хамдија}}
Ред 28: Ред 28:


{{Председници СР БиХ}}
{{Председници СР БиХ}}

{{DEFAULTSORT:Поздерац, Хамдија}}


[[Категорија:Рођени 1924.]]
[[Категорија:Рођени 1924.]]

Верзија на датум 31. октобар 2008. у 01:08

Шаблон:Комунисти Хамдија Поздерац (1924-1988), друштвено-политички радник СФРЈ и СР БиХ.

Биографија

Рођен је 15. јануара 1924. године у Цазину, и то под именом Мухамед. Имао је три брата (Хакију, Сакиба и Исмета) и четири сестре (Бекиру, Фатиму, Хаснију и Зухру).

У средњој школи се укључио у рад, тада илегалне, организације СКОЈ-а. Учесник је Народноослободилачког рата од 1941. године. У Осмој крајишкој НОУ бригади био је секретар батаљонског и бригадног комитета СКОЈ-а, а затим члан Обласног комитета УСАОЈ-а и СКОЈ-а за Босанску крајину. Почетком 1944. године постао је секретар Окружног комитета СКОЈ-а и члан Окружног комитета КПЈ за Бихаћ.

После рата је обављао низ партијских и државних дужности. Од 1965. године је био члан Централног комитета Савеза комуниста БиХ. Био је посланик Скупштине СР БиХ; председник Председништва Босне и Херцеговине, од 1971. до 1974 и председник Скупштине СР БиХ, од 1974. до 1978. године. Био је члан Извршног комитета ЦК СК БиХ и секретар Секретаријата, а дуго времена је био члан Председништва ЦК СКЈ и председник ЦК СК БиХ.

Пред крај политичке каријере био је и члан Председништва СФРЈ. Године 1987. био је присиљен да, због афере "Агрокомерц", поднесе оставку и повуче се из политичког живота.

Завршио је Високу партијску школу у Москви и Филозофски факултет у Београду, 1959. године. Издао је низ публицистичких и научних дела, а од 1961. године је предавао општу социологију на Факултету политичких наука у Сарајеву.

Умро је 7. априла 1988. године у Клиничко болничком центру "Кошево" у Сарајеву.

Носилац је Партизанске споменице 1941.. Одликован је Орденом за храброст, Орденом заслуга за народ, Орденом братства и јединства, Орденом Републике, Орденом југословенске заставе са лентом и Орденом јунака социјалистичког рада. Носилац је и награде ЗАВНОБиХ-а.