Пређи на садржај

Шугарац — разлика између измена

17 бајтова уклоњено ,  пре 4 године
нема резимеа измене
Нема описа измене
Нема описа измене
== Шугарац == {{italic title}}
 
'''Шугарац''' (лат. [[Sarcoptes scabiei]]) је паразитски [[Крпељ|крпељ]] (антропод) који се закопава у кожу и узрокује шугу (лат. [[Scabies]]). Шугарац се може наћи у свим деловима света. Људи нису једини сисари који могу бити заражени. Остали сисари, попут дивљих и домаћих паса и мачака, као и кокоши, дивљих свиња, бовида, вомбата, коала и великих мајмуна су погођени.
(лат. [[Scabies]]). Шугарац се може наћи у свим деловима света. Људи нису једини сисари који могу бити заражени. Остали сисари, попут дивљих и домаћих паса и мачака, као и кокоши, дивљих свиња, бовида, вомбата, коала и великих мајмуна су погођени.
 
Италијански биолози [[Косимо Бономо]] и [[Диацинто Кестони]] показали су у 17. веку да је шуга проузрокована крпељом шугарцем; откриће овог крпеља у 1687. означило је шугу као прва болест људи са познатим микроскопским узрочним агенсом. Болест ствара интензивне, кожне осипе када импрегнирана жена копа тунеле у површини [[Епидермис|епидермиса]] коже и полаже јаја у ископан тунел. [[Ларве]], које се излежу за три до десет дана, крећу се по кожи, прелазе у нимфалну фазу, а затим сазре у одрасле крпеље. Одрасле јединке живе три до четири недеље на кожи домаћина.<ref>D. B. Pence; E. Ueckermann (2002). "Sarcoptic mange in wildlife". Scientific and Technical Review of the World Organisation for Animal Health. 21 (2): 385–98. http://www.oie.int/doc/ged/d521.pdf</ref>
Анониман корисник