Пређи на садржај

Genska terapija — разлика између измена

741 бајт уклоњен ,  пре 3 године
(→‎Oblici genske terapije: rizici terapije)
Zabrinjavajuća je metoda ovakvih postupaka, osim otkrivanja nepravilnosti na genu, odabir pola deteta. Postupak se sprovodi posmatranjem amnionske tečnosti, a prvi uspešni slučaj sproveden je 1955. godine. Široka primena ovih postupaka sedamdesetih je godina postala je rutina. Osim odabira pola deteta koji je danas najzastupljeniji u azijskim zemljama, naročito Kini, u kojoj se odabiranju najvećim delom muška deca, ovakve metode mogu popraviti kozmetičke poremećaje u jajašcu, spermi i embrionalnom ćelijama budućeg deteta.
== Rizici genske terapije ==
Uz sve prednosti genske terapije, postoje i brojni (stvarni ili hipotetski) rizici aplikacije navedenih biotehnologija.
Uz sve elaborirane prednosti kloniranja i genske terapije, postoje i brojni (stvarni ili hipotetski) rizici aplikacije navedenih biotehnologija. Reproduktivno kloniranje je skupo i relativno neefikasno. Tako, npr., više od 90% pokušaja [[klon|kloniranja]] ne producira vijabilne potomke, a za realizaciju jednog viabilnog klona potrebno je više od 100 transnuklearnih operacija. Također je uočeno da su kod kloniranih [[životinja]] frekventne pojave potiskivanja [[imunitet|imune]] funkcije, uz visoku stopu infekcija, kancera i drugih [[bolest]]i. Zabilježeno je da takve životinje umiru ranije nego što je prosječni vijek [[vrsta|vrste]] kojoj pripadaju. Budući da se u procesu kloniranja multipliciraju obilježja samo jedne individue, takav genetički ''imprinting'' može dovesti i do razvoja abnormalnosti kloniranih [[embrion]]a.
Mnogi eksperti upozoravaju i na mogućnost inkorporiranja ebola ili MSC virusa ("[[kravljebolesti ludilo|kravljegludih ludila]]krava") u ljudski [[genom]] i pojave odgovarajućih i drugih pandemija. Istovremeno, u jednoj od prihvatljivijih hipoteza, naučnici vjeruju da je [[HIV]] u [[gen]]om ljudske vrste inkorporiran konzumacijom majmunskog mesa. Argumentacija da je takva opasnost izbjegnuta u slučaju [[hrana|prehraneIshrane]] svinjskim [[meso]]m i njegovim prerađevinama traži se u činjenici da je ono u ljudski jelovnik uključeno još prije 10–12 milenijamilenijuma (u bliskoistočnoj i kineskoj regiji domestikacije), a bez registriranihregistrovanih masovnih i ozbiljnijih infekcija takve prirode.<ref name="Hadžiselimović R (2005)"/>
 
== Izvori ==