Вестерн — разлика између измена

Иди на навигацију Иди на претрагу
Без промене величине ,  пре 1 године
м
Разне исправке
м (Разне исправке; козметичке измене)
м (Разне исправке)
Изданак вестерн жанра је „пост-апокалиптични“ вестерн, у којем се друштво будућности бори за нови почетак након велике катастрофе. Примери су ''[[Поштар (филм)|Поштар]]'' и серијал ''[[Побеснели Макс]]'', те рачунарска игра ''-{[[Fallout]]}-''. Многи елементи филмова и серија о свемирском путовању преузети су из конвенција вестерна. То је посебно случај у поджанру научне фантастике, спејс вестерна. ''Тајна Јупитера'' Питера Хајмса преселио је тему ''[[Тачно у подне]]'' у свемир.
 
Серија ''-{[[Firefly]]}-'' користи експлицитне вестерн теме како би дочарала далеке свјетове. Аниме серије као што су ''-{Cowboy Bebop}-'' и ''-{Outlaw Star}-'' деле сличне комбинације научне фантастике и вестерн елемената. Научно-фантастични вестерн може бити поджанр вестерна или научне фикције. Елементи вестерн филмова могу се пронаћи у неким филмовима који у првом реду припадају другим жанровима. На пример, ''[[Ратници (филм)|Келијеви јунаци]]'' је ратни филм, али радња и ликови су слични онима из вестерна. Британски филм ''[[Зулу (филм)|Зулу]]'' смештен током Англо-Зулу рата понекад је упоређиван с вестерном, иако је смештен у [[Јужна Африка|Јужнујужну Африку]].
 
Лик којег игра [[Хамфри Богарт]] у [[филм ноар]] филмовима као што су ''[[Казабланка (филм)|Казабланка]]'', ''[[Имати и немати (филм)|Имати и немати]]'' или ''[[Благо Сијера Мадре (филм)|Благо Сијера Мадре]]'' - индивидуалац везан само за свој особни кодекс части - има много тога заједничкога с јунаком класичног вестерна. Супротно томе, вестерн је такође искористио многе ноар елементе, као у филму ''-{Shugar Creek}-'' .
1.572.075

измена

Мени за навигацију