Пређи на садржај

Плева — разлика између измена

10 бајтова уклоњено ,  пре 3 године
м
појаснио
м (грешка исправ.)
м (појаснио)
'''Плева''' ({{јез-лат|gluma}}) или '''пљева''' је у основи [[ботаника|ботанички]] термин и односи се на љуспичави део [[клас]]ја [[житарице|житарица]], спољњи омотач [[семе]]на који се формира већ при цветању. [[Мекиње]] су израз који означава ову љуску семена у исхрани.
 
Термин се користи за опнаст омотач цвасти – пре свега [[биљка|биљака]] из породице [[трава]] ''([[Poaceae]])'' – који се формира у пазуху [[клас]]ја. У већини случаја, на основи класја се налазе две љуспице плеве, само ретко други број, а још ређе је плева одсутна. Облик, боја и друге особине плеве су међу најважнијим одликама при одређивању врсте биљака. Љуспице плева се налазе наизменичнопопречно, на две супротне стране, иако због близине једна другој на први поглед делују као да су срасле. У ботаници их зову доња и горња плева, а изглед и величина истих је важна одлика за распознавање врста. Доња (Gluma superior) и горња плева (Gluma inferior) су већином исте или се мало до знатно разликују. Понекад на себи имају једно или више бразди. На пример ако су плеве различите, иали горња плева има различит број бразди у односу на доњу, то је такође важна одлика за детерминацију врсте. У неким случајевима средња бразда плеве може бити продужена у [[осје]], иако је овај феномен мање чест него у случају [[плевица]]. Термин плева се користи и за опну класи биљака из породице шиљева и трава оштрица ''([[Cyperaceae]])'', међутим код њих недостаје [[класић]] или плевица. У роду оштрика ''([[Carex]])'' термин плева користи се за њихов [[Орашица|мешинкаст плод]] (perigynium) обавијен опном, то јест означава кору плода.
 
У неким случајевима средња бразда плеве може бити продужена у [[осје]], иако је овај феномен мање чест него у случају [[плевица]]. Термин плева се користи и за опну класи биљака из породице шиљева и трава оштрица ''([[Cyperaceae]])'', међутим код њих недостаје [[класић]] или плевица. У роду оштрика ''([[Carex]])'' термин плева користи се за њихов [[Орашица|мешинкаст плод]] (perigynium) обавијен опном, то јест означава кору плода.
 
== Плева у исхрани ==