Пређи на садржај

Јован X Антиохијски — разлика између измена

м
Разне исправке
м (Разне исправке)
м (Разне исправке)
Рођен је [[1955]]. године у [[Латакија (покрајина)|Латакији]], ([[Сирија]]). Завршио је Теолошки институт Светог Јована Дамаскина у [[Баламандски манастир|Баламанду]], а докторске студије на Универзитету у [[Солун]]у. Рукоположен је [[1979]]. године, предавао је литургику на Теолошком институту Светог Јована Дамаскина, а у два мандата обављао је и дужност декана Теолошког института Универзитета у Баламанду.<ref>[http://www.antiochian.org/biography-his-beatitude-john-x-patriarch-antioch-and-all-east The Biography of His Beatitude John X, Patriarch of Antioch and All the East | Antiochian Orthodox Christian Archdiocese]</ref>.
 
Свети синод Антиохијске патријаршије именовао га је [[1995]]. године за [[епископ]]а, а 17. јуна [[2008]]. изабран је за [[митрополит]]а Западне и Централне европе. За поглавара [[Антиохијска патријаршија|Антиохијске патријаршије]] изабран је у децембру [[2012]]. године. Његово седиште је у граду [[Дамаск]]у.<ref>[http://araborthodoxy.blogspot.ru/2012/12/how-patriarch-john-x-yazigi-was-elected.html Notes on Arab Orthodoxy: How Patriarch John X Yazigi was Elected: Two Accounts] </ref>.
 
У октобру 2018. био је у вишедневној посети Српској православној цркви, том приликом му је уручен [[Црквени орден Светог Саве|Орден Светог Саве]] првог реда.<ref>[http://spc.rs/sr/blagosloven_koji_dolazi_u_ime_gospodnje_njegovo_blazhenstvo_patrijarh_antiohijski_svega_istoka_g_j_0 Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока г. ЈОВАН X у посети Српској православној цркви (СПЦ, 15. октобар 2018)]</ref>
 
== ИзвориРеференце ==
 
{{reflist}}
 
== Референце ==
{{reflist}}
 
1.572.075

измена