Шандор Петефи — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
→‎Биографија: М2 (иначе га има и на Телекому) носи име од 2015.
м (Разне исправке; козметичке измене)
(→‎Биографија: М2 (иначе га има и на Телекому) носи име од 2015.)
У јесен 1846. упознаје се са Јулијом Сендреи ({{јез-мађ|Szendrey Júlia}}) кћерком феудалног службеника из [[Ердуд]]а, који нерадо пристаје на њихово венчање, јер кћерки жели неког богатог феудалца а не "будаластог" песника. Али њихова љубав – којој Петефи посвећује многе песме – побеђује, и након више од пет просидби и молби, 8. септембра 1847. строги отац пристаје да се Петефи и Јулија узму. Имали су једно дете, сина Золтана<ref>"Правда", Београд 1934. године</ref> који се родио 15. децембра 1848., мање од годину дана пре песникове смрти.
 
Према предању на дан избијања [[Мађарска револуција 1848.|устанка]] 15. марта 19481849. Јулија Сендреји је окачила Шандору на одело прву мађарску кокарду, симбол револуције који је сашила на узор париске [[Француска револуција|народне тробојке]]. Тај дан је песник написао и своје познато дело "Песму нације" ({{јез-мађ|Nemzeti dal}}).
 
У бурним годинама које су потресале већи део Европе, Петефи се постепено истицао као ватрени мађарски националист, поборник републике и присталица револуције. Године 1848. дошао је на чело пештанске омладине и убрзо постао идеолог револуције за отцепљење од [[Хабзбуршка монархија|Хабзбуршке монархије]] и осамостаљење Мађарске. Међутим, убрзо су мађарски племићи преузели руководство и ушли у договоре са аустријским двором о повластицама и уступцима. Револуционар Шандор се придружио побуњеничкој војсци која је кренула у рат против хабзбуршких трупа. На несрећу по побуњенике Русија се активно укључила у догађаје подржавши бечки двор, а у намери да се угуши револуционарни [[републиканизам]]. Петефи је највероватније погинуо [[1849]]. у бици код [[Сегешвар|Шегешвара]], мада је исправније рећи да му се ту изгубио сваки траг.
Његова поезија је имала велики утицај на јужнословенске песнике, посебно на [[Ђура Јакшић|Ђуру Јакшића]] и [[Јован Јовановић Змај|Јована Јовановића Змаја]].
 
Данас мост у Будимпешти носи његово име. Такође,Други радио станицаканал мађарског јавног радија посвећена култури и уметностиомладини носи име Радио Петефи; радиоод 2015, други програм државне телевизије, такође посвећен омладини носи Петефијево име.
 
== Петефијева поезија ==
Анониман корисник

Мени за навигацију