Пређи на садржај

Слободно зидарство — разлика између измена

м (harvardski nacin citiranja)
Од средине 19. вијека, масонски историчари су тражили поријекло покрета у низу сличних докумената познатих као ''-{Old Charges}-'', који води поријекло из ''Регијус поема'' до 1425. године до почетка 18. вијека. Алудирајући на чланство у ложи оперативних масона, они повезују митолошку историју заната, дужности степена и начин на који се заклињу на вријерности приликом приступања. У 15. вијеку се види и први доказ церемонијалне регалије.
 
Не постоји јасан механизам помоћу кога су ове мјесне трговинске организацијорганизације епосталепостале данашње Масонске ложе, али најранији ритуали и познате лозинке, из оперативних ложа са прелаза са 17. на 18. вијек, показују континуитет са ритуалима које су на крају 18. вијека развили прихваћени или могући масони, пошто су они чланови који нису практиковали физички занат постали познати. Записник из [[Ложа Единбурга (Капела Свете Марије) бр. 1|Ложе Единбурга (Капела Свете Марије) бр. 1]] у Шкотској показује континуитет од оперативне ложе 1598. године до савремене могуће Ложе. То је најстарија масонска ложа на свијету.
 
Алтернативно, Томас де Квинси у свом раду „''-{Rosicrucians and Freemasonry}-''” представља теорију која указује да се слободно зидарство можда развило из [[розенкројцери]]зма. Ову теорију је пореставио и њемачки професор Ј. Г. Бухле 1803. године.
Анониман корисник