Dajmbeg Darel — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Ažuriranje podatka
м Ispravljanje sitne greške
Ред 23: Ред 23:


== Biografija ==
== Biografija ==
Dajmbeg je muzičku karijeru započeo [[1981]]. godine kada je sa bratom [[Vini Pol]]om osnovao bend [[Pantera]]. Ispočetka su svirali [[glem metal]], a slavu su stekli albumom -{''[[Cowboys from Hell]]''}-, kojim su pokrenuli novi post-[[treš metal|treš]] žanr - [[gruv metal]]. Dajmbeg je s Panterom snimio ukupno devet studijskih albuma do [[2003]]. godine, kada se bend raspao. Nakon toga, ponovo je sa bratom osnovao novi bend [[Demidžplan]], s kojim je prvi, a ujedno i poslednji album objavio u februaru [[2004]].
Dajmbeg je muzičku karijeru započeo [[1981]]. godine kada je sa bratom [[Vini Pol]]om osnovao bend [[Pantera]]. Ispočetka su svirali [[glem metal]], a slavu su stekli albumom -{''[[Cowboys from Hell]]''}-, kojim su pokrenuli novi post-[[treš metal|treš]] žanr - [[gruv metal]]. Dajmbeg je s Panterom snimio ukupno devet studijskih albuma do [[2003]]. godine, kada se bend raspao. Nakon toga, ponovo je sa bratom osnovao novi bend [[Damageplan|Demidžplan]], s kojim je prvi, a ujedno i poslednji album objavio u februaru [[2004]].


Darel je preminuo [[8. decembar|8. decembra]] [[2004]], kada ga je, dok je sa [[Demidžplan]]om nastupao u [[Kolumbus]]u, upucao poludeli "obožavatelj" koji je ubio još tri osobe, te ranio sedmero. Darel je pokopan u svom rodnom gradu [[Арлингтон|Arlingtonu]], pored groba svoje majke i sa gitarom [[Edi Van Hejlen|Edija Van Hejlena]]. Nakon njegove smrti, mnoge njegove kolege muzičari su mu posvetili svoje albume, ili su napisali pesme u sećanje na njega.
Darel je preminuo [[8. decembar|8. decembra]] [[2004]], kada ga je, dok je sa Demidžplanom nastupao u [[Kolumbus]]u, upucao poludeli "obožavatelj" koji je ubio još tri osobe, te ranio sedmero. Darel je pokopan u svom rodnom gradu [[Арлингтон|Arlingtonu]], pored groba svoje majke i sa gitarom [[Edi Van Hejlen|Edija Van Hejlena]]. Nakon njegove smrti, mnoge njegove kolege muzičari su mu posvetili svoje albume, ili su napisali pesme u sećanje na njega.


== Diskografija ==
== Diskografija ==

Верзија на датум 23. фебруар 2019. у 21:41

Dajmbeg Darel
Lični podaci
Ime po rođenjuDarel Lens Abot
Druga imenaDajmond/Dajmbeg Darel, Dajm
Muzički rad
Aktivni period1981-2004.
Žanrgruv metal, treš metal
Instrumentgitara

Darel Lens Abot (engl. Darrell Lance Abott; Arlington, Teksas, 20. avgust 1966Kolumbus, Ohajo, 8. decembar 2004), poznatiji kao Dajmond Darel, Dajmbeg Darel ili jednostavno Dajm, bio je američki muzičar, najpoznatiji kao gitarista hevi metal benda Pantera. Smatra se jednim od najuticajnijih gitarista modernog hevi metala.

Biografija

Dajmbeg je muzičku karijeru započeo 1981. godine kada je sa bratom Vini Polom osnovao bend Pantera. Ispočetka su svirali glem metal, a slavu su stekli albumom Cowboys from Hell, kojim su pokrenuli novi post-treš žanr - gruv metal. Dajmbeg je s Panterom snimio ukupno devet studijskih albuma do 2003. godine, kada se bend raspao. Nakon toga, ponovo je sa bratom osnovao novi bend Demidžplan, s kojim je prvi, a ujedno i poslednji album objavio u februaru 2004.

Darel je preminuo 8. decembra 2004, kada ga je, dok je sa Demidžplanom nastupao u Kolumbusu, upucao poludeli "obožavatelj" koji je ubio još tri osobe, te ranio sedmero. Darel je pokopan u svom rodnom gradu Arlingtonu, pored groba svoje majke i sa gitarom Edija Van Hejlena. Nakon njegove smrti, mnoge njegove kolege muzičari su mu posvetili svoje albume, ili su napisali pesme u sećanje na njega.

Diskografija

Sa Panterom
Sa Demidžplanom
Sa Rebel Mits Rebelom

Spoljašnje veze