Jump to content

Алгу — разлика између измена

2.301 бајт додат ,  пре 2 године
нема резимеа измене
(Нова страница: {{Инфокутија владар | име = Алгу | слика = Arik Buka defeats Alghu-Rashid al'Din Jami al Tavarikhs-large.jpg | опис_слике = '''Ар…)
 
| вера = [[тенгризам]]
}}
'''Алгу''' (пре 1247 — 1265/6, [[Алмалик (Синкјанг)|Алмалик]]) је био син [[Баидар]]а, великог монголског војсковође који се истакао у походу на Европу и другог сина кана [[Чагатај]]а, сина [[Џингис-кан]]а. Био је чагатајски кан од 1260. до своје смрти.
 
Године 1260. на место чагатајског кана поставио га је [[Арик Боке]], самопроглашени Велики Кан Монголског царства. Енергични Алгу се веома брзо повезао са чагатајским амирима, што му је омогућило релативно лако преузимање власти већ до 1261. године, премда је постојао и легитимни кан [[Мубарак-шах]]. Приликом освајања власти Алгу је присвојио и Самарканд и Бухару, које су раније заједнички контролисали гарнизони чагатајског кана и Великог Кана. Такође, биле су освојене и поједине области које су припадале Златној хорди, као што су Харезм и северни део Авганистана, што је довело до сукоба са северозападним суседом.
 
Алгу је учествовао у Толуидском грађанском рату који се од 1260. до 1264. године водио између наследника Монгке-кана: Арик Бокеа и Кублаја. У почетку је подржавао Арик Бокеа, али се 1262. године побунио против његове власти и победио га у бици код језера Сајрам. Чагатајски канат је био важан савезник Арик Бокеа, зато што је храном снабдевао његову област. У тешкој ситуацији, самопроглашени Велики Кан у пролеће 1263. године упада у канат и наноси пораз Алгуу у бици на реци Или, приморавши га да побегне у Источни Туркестан, где га гони до Јининга. Нашавши се у тешкој ситацији, Алгу се покорава власти Кублај-кана, који односи победу у рату.
 
== Породично стабло ==
Анониман корисник