Штребери (ТВ серија) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
Ред 78: Ред 78:


== Ликови ==
== Ликови ==
* '''[[Леонард Хофстадер]]''' (Џони Галеки) - Леонард је [[експериментална физика|експериментални физичар]] чији [[количник интелигенције|коефицијент интелигенције]] достиже 173, а који је [[доктор наука|докторирао]] са 24 године. Он је централни лик серије који свој стан дели са колегом и пријатељем Шелдоном Купером. Током прве три сезоне сценаристи су се поигравали са романсом између њега и сусеткиње Пени; њихове нерешене сексуалне тензије главна су окосница комплетне серије, а у једном тренутку налазили су се у краткој, интимној вези.
* '''[[Леонард Хофстатер]]''' (Џони Галеки) - Леонард је [[експериментална физика|експериментални физичар]] чији [[количник интелигенције|коефицијент интелигенције]] достиже 173, а који је [[доктор наука|докторирао]] са 24 године. Он је централни лик серије који свој стан дели са колегом и пријатељем Шелдоном Купером. Током прве три сезоне сценаристи су се поигравали са романсом између њега и сусеткиње Пени; њихове нерешене сексуалне тензије главна су окосница комплетне серије. Више пута су били у вези и венчали су се у деветој сезони.


* '''[[Шелдон Купер]]''' (Џим Парсонс) - Шелдон долази из источног [[Тексас]]а, дете геније који је са 11 година (након петог разреда основне школе) започео студирање. Власник је два доктората, а коефицијент интелигенције му је застрашујућих 187. Шелдон је [[теоријска физика|теоријски физичар]] чији се рад фокусира на [[теорија струна|теорију струна]]. Упркос својој интелигенцији, Шелдон има великих проблема са разумевањем ироније, сарказма и хумора уопштено. Управо ове карактеристике главни су извор хумора његовог лика, али и централна радња већине досадашњих епозода. Шелдон дели стан са колегом и пријатељем Леонардом Хофстадтером, а посебно је занимљив његов однос са Пени.
* '''[[Шелдон Купер]]''' (Џим Парсонс) - Шелдон долази из источног [[Тексас]]а, дете геније који је са 11 година (након петог разреда основне школе) започео студирање. Власник је два доктората, а коефицијент интелигенције му је застрашујућих 187. Шелдон је [[теоријска физика|теоријски физичар]] чији се рад фокусира на [[теорија струна|теорију струна]]. Упркос својој интелигенцији, Шелдон има великих проблема са разумевањем ироније, сарказма и хумора уопштено. Управо ове карактеристике главни су извор хумора његовог лика, али и централна радња већине досадашњих епозода. Шелдон дели стан са колегом и пријатељем Леонардом Хофстатером, а посебно је занимљив његов однос са Пени. Упркис томе, он започиње везу са Ејми Фара Фаулер и они се венчавају на крају једанаесте сезоне.


* '''Пени''' (Кејли Квоко) - атрактивна плавуша, рођена и одрасла у држави [[Небраска]], која живи у стану одмах преко пута Шелдона и Леонарда. Иако за живот зарађује као конобарица, Пени има глумачке аспирације па готово константно иде на аудиције које су се за сада показале неуспешним.
* '''Пени''' (Кејли Квоко) - атрактивна плавуша, рођена и одрасла у држави [[Небраска]], која живи у стану одмах преко пута Шелдона и Леонарда. Иако за живот зарађује као конобарица, Пени има глумачке аспирације, па готово константно иде на аудиције које су се за сада показале неуспешним. Након одустајања од глуме, она постаје представник продаје фармацеутских производа. Пени и Леонард ступају у везу и венчавају се.


* '''Хауард Воловиц''' (Сајмон Хелберг) - је [[ваздухопловство|ваздухопловни]] инжењер, [[Јевреји]]н који живи са мајком (коју у серији никад не видимо, већ само чујемо). За разлику од својих пријатеља и колега, Хауард нема докторат, али тај недостатак брани теоријом да ствари које он дизајнира стварно постоје и лансирају се у свемир док се његови пријатељи баве искључиво теоријским радом. Ипак, његово највеће обележије представља невероватно неуспешно набацивање девојкама (од којих се и сама Пени понекад згражава). У каснијим епизодама се виђа и вери са Бернадет Ростенковски.
* '''Хауард Воловиц''' (Сајмон Хелберг) - је [[ваздухопловство|ваздухопловни]] инжењер, [[Јевреји]]н који живи са мајком (коју у серији никад не видимо, већ само чујемо). За разлику од својих пријатеља и колега, Хауард нема докторат, али тај недостатак брани теоријом да ствари које он дизајнира стварно постоје и лансирају се у свемир док се његови пријатељи баве искључиво теоријским радом. Ипак, његово највеће обележије представља невероватно неуспешно набацивање девојкама (од којих се и сама Пени понекад згражава). У каснијим епизодама се виђа и венчава са Бернадет Ростенковски.


* '''Раџеш Кутрапали''' (Кунал Најер) - пореклом из [[Њу Делхи]]ја (држава [[Индија]]), ради као [[астрофизика|астрофизичар]]. Међу женама изразито је срамежљив што доводи до његове немогућности комуникације са истима осим ако није под утицајем алкохола (или мисли да је под утицајем алкохола). Упркос томе, а за разлику од свог најбољег пријатеља Хауарда, Раџеш је до сада имао пуно више среће са девојкама. Његове родитеље, Др и гђу В. М. Кутрапали, видимо само преко веб камере у одређеним епизодама.
* '''Раџеш Кутрапали''' (Кунал Најер) - пореклом из [[Њу Делхи]]ја (држава [[Индија]]), ради као [[астрофизика|астрофизичар]]. Међу женама изразито је срамежљив што доводи до његове немогућности комуникације са истима осим ако није под утицајем алкохола (или мисли да је под утицајем алкохола). Упркос томе, а за разлику од свог најбољег пријатеља Хауарда, Раџеш је до сада имао пуно више среће са девојкама. Његове родитеље, Др и гђу В. М. Кутрапали, видимо само преко веб камере у одређеним епизодама.

Верзија на датум 3. јул 2019. у 07:22

Штребери
Штребери
Ориг. називThe Big Bang Theory
Жанрдрама, хумор
ФорматТВ комедија
СценариоЧак Лори
Бил Прејди
РежијаМарк Сендрауски
УлогеЏони Галеки
Џим Парсонс
Кејли Квоко
Сајмон Хелберг
Кунал Најер
Земља САД
ЛокацијаПасадена
Језикенглески
Број сезона12
Број епизода279
Време трајања18–20 минута
Продукција
Извршни продуцентЧак Лори
Бил Прејди
Стивен Моларо
ПродуцентФеј Ошима
ПродукцијаChuck Lorre Productions
Warner Bros. Television
Емитовање
Прво
приказано на
CBS
Премијерно
приказивање
24. септембар 2007. — 16. мај 2019.
НаследникМлади Шелдон
Емитовање у Србији
ЕмитерО2
Премијерно
приказивање
14. новембар 2011. — још траје
Званични веб-сајт
Профил на IMDb-ју

Штребери (енгл. The Big Bang Theory) америчка је хумористичка серија која се од 24. септембра 2007. до 16. маја 2019. приказивала на каналу CBS.[1][2]

У Србији се од 2011. приказује на телевизији О2.[3]

Увод у серију

Сценографија са снимања серије

Леонард и Шелдон знају све о квантној физици, али се тешко сналазе у решавању најједноставнијих свакодневних проблема. Обојица су бриљантни физичари који разумеју како функсионише космос, али се слабо сналазе у комуникацији са другима, поготово девојкама. Све се мења када су у стан прекопута њиховог досели Пени. Шелдон се и даље сдружи са својим дисфункционалним пријатељима Воловицем и Кутрапалијем, али Ленард у Пени види прилику за романсом.

Ликови

  • Леонард Хофстатер (Џони Галеки) - Леонард је експериментални физичар чији коефицијент интелигенције достиже 173, а који је докторирао са 24 године. Он је централни лик серије који свој стан дели са колегом и пријатељем Шелдоном Купером. Током прве три сезоне сценаристи су се поигравали са романсом између њега и сусеткиње Пени; њихове нерешене сексуалне тензије главна су окосница комплетне серије. Више пута су били у вези и венчали су се у деветој сезони.
  • Шелдон Купер (Џим Парсонс) - Шелдон долази из источног Тексаса, дете геније који је са 11 година (након петог разреда основне школе) започео студирање. Власник је два доктората, а коефицијент интелигенције му је застрашујућих 187. Шелдон је теоријски физичар чији се рад фокусира на теорију струна. Упркос својој интелигенцији, Шелдон има великих проблема са разумевањем ироније, сарказма и хумора уопштено. Управо ове карактеристике главни су извор хумора његовог лика, али и централна радња већине досадашњих епозода. Шелдон дели стан са колегом и пријатељем Леонардом Хофстатером, а посебно је занимљив његов однос са Пени. Упркис томе, он започиње везу са Ејми Фара Фаулер и они се венчавају на крају једанаесте сезоне.
  • Пени (Кејли Квоко) - атрактивна плавуша, рођена и одрасла у држави Небраска, која живи у стану одмах преко пута Шелдона и Леонарда. Иако за живот зарађује као конобарица, Пени има глумачке аспирације, па готово константно иде на аудиције које су се за сада показале неуспешним. Након одустајања од глуме, она постаје представник продаје фармацеутских производа. Пени и Леонард ступају у везу и венчавају се.
  • Хауард Воловиц (Сајмон Хелберг) - је ваздухопловни инжењер, Јеврејин који живи са мајком (коју у серији никад не видимо, већ само чујемо). За разлику од својих пријатеља и колега, Хауард нема докторат, али тај недостатак брани теоријом да ствари које он дизајнира стварно постоје и лансирају се у свемир док се његови пријатељи баве искључиво теоријским радом. Ипак, његово највеће обележије представља невероватно неуспешно набацивање девојкама (од којих се и сама Пени понекад згражава). У каснијим епизодама се виђа и венчава са Бернадет Ростенковски.
  • Раџеш Кутрапали (Кунал Најер) - пореклом из Њу Делхија (држава Индија), ради као астрофизичар. Међу женама изразито је срамежљив што доводи до његове немогућности комуникације са истима осим ако није под утицајем алкохола (или мисли да је под утицајем алкохола). Упркос томе, а за разлику од свог најбољег пријатеља Хауарда, Раџеш је до сада имао пуно више среће са девојкама. Његове родитеље, Др и гђу В. М. Кутрапали, видимо само преко веб камере у одређеним епизодама.

Улоге

Глумци из серије на Комикону 2008.
Глумац Улога
Џони Галеки Леонард Хофстадер
Џим Парсонс Шелдон Купер
Кејли Квоко Пени
Сајмон Хелберг Хауард Воловиц
Кунал Најер Раџеш Кутрапали
Сара Гилберт Лесли Винкл
Мелиса Рауш Бернадет Ростенкауски
Мајим Бјалик Ејми Фара Фаулер
Кевин Сасман Стјуарт Блум
Лора Спенсер Емили Свини

Види још

Референце

Спољашње везе