Пређи на садржај

Штребери (ТВ серија) — разлика између измена

ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
 
== Ликови ==
* '''[[Леонард Хофстатер]]''' ([[Џони Галеки]]) - Леонард је [[експериментална физика|експериментални физичар]] чији [[количник интелигенције|коефицијент интелигенције]] достиже 173, а који је [[доктор наука|докторирао]] са 24 године. Он је централни лик серије који свој стан дели са колегом и пријатељем Шелдоном Купером. Током прве три сезоне сценаристи су се поигравали са романсом између њега и сусеткиње Пени; њихове нерешене сексуалне тензије главна су окосница комплетне серије. Више пута су били у вези и венчали су се у деветој сезони.
 
* '''[[Шелдон Купер]]''' ([[Џим Парсонс]]) - Шелдон долази из источног [[Тексас]]а, дете геније који је са 11 година (након петог разреда основне школе) започео студирање. Власник је два доктората, а коефицијент интелигенције му је застрашујућих 187. Шелдон је [[теоријска физика|теоријски физичар]] чији се рад фокусира на [[теорија струна|теорију струна]]. Упркос својој интелигенцији, Шелдон има великих проблема са разумевањем ироније, сарказма и хумора уопштено. Управо ове карактеристике главни су извор хумора његовог лика, али и централна радња већине досадашњих епозода. Шелдон дели стан са колегом и пријатељем Леонардом Хофстатером, а посебно је занимљив његов однос са Пени. Упркис томе, он започиње везу са Ејми Фара Фаулер и они се венчавају на крају једанаесте сезоне.
 
* '''Пени''' ([[Кејли Квоко]]) - атрактивна плавуша, рођена и одрасла у држави [[Небраска]], која живи у стану одмах преко пута Шелдона и Леонарда. Иако за живот зарађује као конобарица, Пени има глумачке аспирације, па готово константно иде на аудиције које су се за сада показале неуспешним. Након одустајања од глуме, она постаје представник продаје фармацеутских производа. Пени и Леонард ступају у везу и венчавају се.
 
* '''Хауард Воловиц''' (Сајмон Хелберг) - је [[ваздухопловство|ваздухопловни]] инжењер, [[Јевреји]]н који живи са мајком (коју у серији никад не видимо, већ само чујемо). За разлику од својих пријатеља и колега, Хауард нема докторат, али тај недостатак брани теоријом да ствари које он дизајнира стварно постоје и лансирају се у свемир док се његови пријатељи баве искључиво теоријским радом. Ипак, његово највеће обележије представља невероватно неуспешно набацивање девојкама (од којих се и сама Пени понекад згражава). У каснијим епизодама се виђа и венчава са Бернадет Ростенковски.