Музички албум — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Н
 
Нема описа измене
Ред 25: Ред 25:


{{Commonscat|Music albums}}
{{Commonscat|Music albums}}

{{портал|музика}}

[[Категорија:Музика]]
[[Категорија:Музички албуми| ]]

Верзија на датум 15. август 2019. у 19:59

Први албуми су били паковани у облику књиге, као албум са фотографијама.

Музички албум или само албум је колекција аудио или музичких записа. Албум се најчешће снима у музичком студију, а може и на неком другом месту (код куће, на концерту). Записи на албуму могу бити везани заједничком темом, расположењем или врстом звука, а понекад могу бити сачињени тако да изрекну јединствену поруку или испричају одређену причу, док с друге стране могу бити ништа друго до једноставна збирка различитих записа направљених у исто време и на истом месту, или збирку записа чија ауторска права држи иста издавачка кућа.

Врсте албума

Студијски албум

Студијски албум (студио албум или само студио) јест музички албум који се састоји од песама снимљених под надзором инжењера звука у студију за снимање.[1] Студијски албум садржи написане и снимљене материјале који се издвајају од компилација или поновног објављивања албума, или видеа уживо снимљених током представљања дела на лицу места. Студијски албуми су обично дуго стварани и обрађивани пре него ли буду завршени и објављени.

У модерној технологији снимања, музичари се могу снимати у одвојеним просторијама и у различито време, слушајући друге делове а користећи слушалице; сваки снимљени део рачуна се као посебна стаза, након чега се врши миксовање.

Лајв албум

Лајв албуми или уживо албуми настају извођењем музичких дела на јавним наступима, најчешће на концертима и могу се састојати од песама са једног концерта или више њих. С тим у вези, на њима се могу наћи аплауз и коментари публике, коментари извођача између песама и друге спонтане ситуације током концерата.

Соло албум

Соло албум је албум објављен од стране једног музичког извођача и који се води само на његово име, чак иако су други музичари учествовали у стварању музике на том албуму. Први соло албуми снимљени су 1940-их година.

Музички формати

Референце

  1. ^ Невел, Филип. Recording Studio Design (II изд.). Taylor & Francis, 2013. стр. 169—170. ISBN 978-0-240-52086-5. Приступљено 27. 12. 2018.