Пређи на садржај

Полуострво Запата — разлика између измена

 
== Географске одлике ==
Полуострво Запата је необична мочварна и блатњава територија на око 5.000 км² која покрива цео југ покрајине Матанза, на Куби. Због величине територије, бројних географских, еколошких, туристичких и других карактеристика, ово подручје проглашено је за Национални парк Циенага де Запата, са високим степеном заштите као биодиверзитет у коме је могуће открити многе ендемске и реликтне врсте. Такође на њему се налази највећи и уједно најмање насељени национални округ.
 
== Тло ==
Непрекидно вишевековно таложење органских материје на кречњаку и интензиван процес распадања истих, чему је погодовао водени режимом тог подручја, довео је до стварања тресета, врсте тла који доминира у региону. па тако:
* у западним деловима — доминира већа концентрација тресета са тлом које чини већа количина блатног и песковитог материјала;
* у источним деловима — доминирају огољене кршке стена, изнад којих је вегетација.
* у најисточнијем делу — доминирају пешчане дине високе преко 2 метра.
Кршке стене у повремено поплављеним подручјима и мочварама прекривене су наслагама глиненог блата, растреситог су тла са тресетом чија дебљина варира од 2 до 10 метара.
 
Крашки процеси на полуострву манифестују се у подземном кречњаку који је у облику урушених долине и кршких језера. Процеси који доводе до стварања малих вртача често се дешавају кроз слој тресета.
 
=== Становништво ===
ОкоКако око 75% копнене масе полуострва представља мочварно подручје којенасељено на најбољи начинје штитималим стањебројем на карипским острвима због малог броја становника. ЈеданЗато од главних разлогсу зашто јепоједина подручје полуострва слабо ненасељен, а бројни простори нетакнути од стране људске руке, сушто је једна од главних географске одликеодлика полуострва.
 
Унутар полуострва на неколико локације, живи око 19 заједница, на неколико локацијам са око 10.000 људистановника, којакоји основна средства за живот зарађују углавном бавећи се шумарством, туризмом и риболовом.
 
Унутар полуострва на неколико локације, живи око 19 заједница, са око 10.000 људи, која средства за живот зарађују углавном шумарством, туризмом и риболовом.
== Флора и фауна ==
С обзиром на велику влажност региона у њему жииви неколико врста гмизаваца и инсеката, међу којима су значајни амерички крокодил, који су овде нашли свој дом, а исто се може рећи и за бројне инсекте. Велика распрострањеност комараца, пре свега малог комарца који преноси грозницу џунгле.