Пређи на садржај

Рзав — разлика између измена

нема резимеа измене
м (Бот: исправљена преусмерења)
 
Пролази кроз много [[клисура]] и [[кањон]]а, изузетне пејзаже које карактеришу високе и стрме хридине сиво-белих тонова по којима расте четинарско растиње. Читавим током Рзава ишла је некада стара пруга коју су градили [[Аустрија]]нци и која је када је саграђена била ремек-дело инжењерства. Сматра се да су стотине радника, углавном странаца, аустријских заробљеника, оставили своје животе у рзавским стенама бушећи тунеле.
[[Датотека:Le Rzav près du village de Vardiste.jpg|мини|десно|Кањон реке Рзав код села [[Доње Вардиште|Вардиште]]]]
2004. године је покренута иницијатива за обновом чувеног ћире који би ишао од Мокре Горе преко Котромана, Вардишта, [[Добрун]]а и Вишеграда. Радови на обнови шина и целокупне пруге су завршени а ускоро се очекује и пролазак ћире продуженом маршутоммаршрутом уз Рзав. Пре изградње ХЕ Перућац, Рзав је био једна од најбогатијих река рибом које би долазиле с пролећем да се мресте у њему.
 
Река Рзав тече и поред Добруна, старог средњовековног утврђеног града, који је био веома значајан трговачки центар на овом најзначајнијем караванском путу од [[Средоземно море|Медитерана]] до централног [[Балканско полуострво|Балкана]]. У другој половини [[14. век]]а саграђен је [[манастир Добрун]] који и данас постоји. Специфичан је по [[фреска]]ма из 14. века на којима су приказани српски владари и чланови ктиторске породице, а такође и по изузетно вредној збирци икона и црквеног мобилијара од којих неки примерци датирају још из [[13. век]]а.