Борја — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
2 бајта додата ,  пре 11 година
нема резимеа измене
Највиша је у северозападном делу, где је и њен највиши врх Руњевица 1.078 -{m}-. Већи врхови су и Павлов врх 988 -{m}-, Комин 1029 -{m}-, Куке 1016 -{m}-, Чалмаш 973 -{m}-, Тајан 1008 -{m}-, Катуништа 935 -{m}- и Гредељ 937 -{m}-.
 
Воде с Борје теку у Велику и Малу Усору. Пошто су падине према Малој Усори блаже, њене притоке су дуже од притока Велике Усоре. У Велику Усору с Борјa теку Боровница и Кусачки поток, a највећа је [[Узвинска ријека]] дугачка 11 километара од спајанјаспајања потока Равна и Борјашница, а у Малу Усору, Мала и Велика Остружница, Миљаковача, Гомјеница и друге мање притоке.
 
Борје је богато шумом. На Борју готово нема насеља, осим планинских села Борнјаш и Китићи која се налазе на око 650 м надморске висине. борје је у основи питома планина са неколико висоравни од којих је највећа Милаковац са кога се при лијепом времену види и Посавина. Ради експлоатавије шума изграђена је за време [[Аустро Угарска|Аустро Угарске]], шумска пруга уског колосека [[Усора]]—Прибинић (41 -{km}-), с краком кроз долину Велике Усоре и Узвинске Ријеке на саму планину. Шездесетих година су железничке пруге замењене цестама. Дрво с Борја се углавном прерађује у [[Теслић]]у.
Анониман корисник

Мени за навигацију