Либерали Србије — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке; козметичке измене
Ред 16: Ред 16:
{{reflist}}
{{reflist}}


[[Категорија:Бивше политичке партије у Србији]]
[[Категорија:Бивше политичке странке у Србији]]

Верзија на датум 3. јануар 2020. у 02:20

Либерали Србије су бивша политичка партија, која је постојала у Србији од 1990. до 2010. године и коју је предводио бизнисмен Душан Михајловић [1]

Странка је основана почетком деведесетих у Ваљеву као Покрет за Ваљево. Убрзо затим мења име у „Нова демократија“, а у регистар политичких странака уписана је 7. августа 1990.[1] На почетку свог постојања улази у коалцију ДЕПОС са СПО, ДСС и ГСС.

Подршка Слободану Милошевићу

У Владу Мирка Марјановића улази 1994. подршком 5 посланика са листе ДЕПОС. У тој Влади Нова демократија је имала 2 потпредседничка и 2 министарска места.

Опозиција Слободану Милошевићу

После одбијања сарадње са СРС прелази у опозицију 1997. године после избора на којим је учествовала на листи СПС- ЈУЛ- НД.

Октобарске промене

После октобарских промена 2000. године и учествовања на изборима на листи ДОС председник Душан Михајловић добија место потпредседника владе и министра унутрашњих послова на које остаје до 2004. године.

Престанак рада

Странка мења назив у Либерали Србије, Михајловић се повлачи са места председника и председник постаје дотадашњи потпредседник Радивоје Лазаревић, некадашњи амбасадор у Бразилу. На изборима 2007. године на листи је СПО, али не улази у праламент. Странка је званично престала да постоји у јануару 2010. године, када до предвиђеног рока за пререгистрацију странака није поднела 10.000 потребних потписа.[1]

Референце