Пређи на садржај

Philologia Mediana — разлика између измена

330 бајтова уклоњено ,  пре 1 године
нема резимеа измене
'''Philologia Mediana''' је часопис за филолошке науке [[Филозофски факултет Универзитета у Нишу|Филозофског факултета у Нишу]]. Покренут је [[2009]]. године на Одсеку за српску и компаративну књижевност.<ref>[https://www.filfak.ni.ac.rs/organizacija/departmani/srpska-i-komparativna-knjizevnost Департман за српску и компаративну књижевност - Филозофски факултет у Нишу{{Ботовски наслов}}]</ref>
 
Уређивачка концепција најпре је била усмерена доминантно на [[Наука о књижевности|науку о књижевности]], а затим је проширена и на науку о језику, као и на целокупну област [[Филологија|филолошких наука]]. Часопис излази једанпут годишње, а до сада је објављено десет бројева. Уредник почетних десет бројева часописа била је проф. др [[Ирена Арсић]], а од 11. броја главни уредник часописа је проф. др Горан Максимовић. Редакцију чине бројни истраживачи из земље и иностранства: проф. др [[Горан Максимовић]], проф. др Ирена Арсић, проф. др [[Снежана Милосављевић Милић]], проф. др Марко Јесеншек, проф. др Иван Чарота, др Слободанка Владив Гловер, др Сања Бошковић-Данојлић, проф. др Михаило Антовић, проф. др Немања Радуловић и сл. Оперативни уредник је др Јелена В. Јовановић, а секретар редакције Александар Новаковић. Матични одбор за језик и књижевност [[Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије|Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије]] уврстио је часопис на листу научних публикација [[2012]]. године, најпре у категорији М52, а од [[2014]]. године у категорији истакнутих националних часописа М51.<ref name="automatski generisano1">[http://www.mpn.gov.rs/casopisi/ Категоризација часописа | Министарство просвете, науке и технолошког развоја{{Ботовски наслов}}]</ref> Од 2018. године часопис се налази и на Листи славистичких часописа-МКС листа (друга категорија), а од 2019. године на Erix Plus листи, те у бази PKP Index. Крајем 2019. године часопис ''Philologia Mediana'' сврстан је у часописе класе А на италијанској листи хуманистичког сектора 10 (књижевности/језици), коју је одобрила министарска комисија ANVUR. Крајем 2019. године часопис ''Philologia Mediana'' сврстан је у часописе класе А на италијанској листи хуманистичког сектора 10 (књижевности/језици), коју је одобрила министарска комисија ANVUR.
 
 
 
Научна концепција часописа реализује се кроз више поглавља: студије и огледи, истраживања, прилози и грађа, прикази; што указује на усмереност за интерпретацију савремених појава из науке о књижевности и језику, за истраживање књижевноисторијских и језичких феномена из прошлости, за истраживање рукописне заоставштине и књижевно-језичке грађе, за превођење на српски језик истакнутих теоријских расправа и студија, те за критичко приказивање савремених научних студија и монографија из области науке о књижевности и науке о језику. Радови уврштени у часопис публикују се на [[Српски језик|српском језику]], на свим [[Словенски језици|словенским језицима]], као и на [[Француски језик|француском]], [[Немачки језик|немачком]] и [[Енглески језик|енглеском језику]].
 
Анониман корисник