Пређи на садржај

Microsoft Word — разлика између измена

14 бајтова додато ,  пре 2 године
м
Враћене измене SirSaBurekom (разговор) на последњу измену корисника 109.93.243.66
м (Промена са ијекавице на екавицу на појединим речима)
м (Враћене измене SirSaBurekom (разговор) на последњу измену корисника 109.93.243.66)
ознака: враћање
 
== Преносивост ==
Људи који не користе Microsoft Office често имају проблема са Вордовим документима, јер су широко распрострањени. Многи програми попут Абиворда, Опен офиса и других имају посебне могућности увожења и извожења вордових докумената кроз специјалне филтере, да би њихови корисници могли посредно да користе и ове документе. Штавише, направљена је посебна библиотека у Ј[[Јава|авијави]], која омогућава читање Вордових бинарних датотека. Већина ових могућности је постигнута користећи реверзни инжењеринг, јер опис Вордових докумената није доступан за јавност. У посљедњих 10 година, Мајкрософт је обезбедиообезбиједио и бесплатне програме за прегледање Вордових докумената.
 
== Прилагодљивост ==
Као и други алати Microsoft Office, Ворд може бити обликован тако да одговара конкретних корисничким потребама. Такође, могуће је додавати му и нове могућности, користећи једноставан језик макроа, који се првобитно звао [[Вордбејсик]] ({{јез-енгл|WordBasic}}) али је послепослије промениопромијенио име у „[[Вижуал бејсик]] за апликације“ ({{јез-енгл|Visual Basic for applications}}). Међутим, ово омогућава да се сместе и [[рачунарски вирус|вируси]] у документе.
 
== Формати Вордових докумената ==
Формати Вордових докумената у његовим различитим верзијама се тек неприметнонепримјетно разликују. Уколико сачувате документ у новијој верзији Ворда, то не мора да значи да ћете га моћи прегледати у некој његовој старијој верзији, углавном јер садржи неку особину коју његове старије верзије не подржавају. Формат документа Вордворд 97 је отворен за јавност, док су све његове касније верзије чуване тајним, доступне само пословним партнерима Мајкрософта, владама одређених држава и одређеним установама.
 
== Спољашње везе ==