Габријел Бабуц — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
мНема описа измене
Ред 18: Ред 18:
| потпис =
| потпис =
}}
}}
'''Габријел Бабуц''' српски је песник румунског порекла рођен 1970. у [[Зрењанин]]у. Одрастао је и живи у [[Уздин]]у. Студирао је физику у Београду, коју међутим није завршио. Предавао је неколико година физику у [[Ковачица|ковачичкој]] гимназији, а потом радио као административни радник.<ref>www.gymko.edu.rs</ref> Прешао је на рад у панчевачку Електротехничку школу.
'''Габријел Бабуц''' српски је песник румунског порекла рођен 1970. у [[Зрењанин]]у. Потиче из старе угледне уздинске земљорадничке породице. Одрастао је и живи у [[Уздин]]у. Студирао је физику у Београду, коју међутим није завршио. Предавао је неколико година физику у [[Ковачица|ковачичкој]] гимназији, а потом радио као административни радник.<ref>www.gymko.edu.rs</ref> Прешао је на рад у панчевачку Електротехничку школу.


Пише на српском језику, а по утицајем је познатог песника [[Петру Крду|Петру Крдуа]] из Вршца. У песмама на трагу [[Васко Попа|Васка Попе]] сажетим [[строфа]]ма саопштава слом постојећег реда ствари савремене [[епоха|епохе]].<ref>[https://plus.google.com/105980399576205121237/posts/Je6xzjC8Sas Gabrijel Babuc :: Redosled - Google{{Ботовски наслов}}]</ref> Његова [[поезија]] такође рефлектује апорије и [[парадокс]]е мишљења, са призвуком [[Античка Грчка|античких]] [[силогизам]]а. Поред песничког дела, објавио је значајан број превода [[румунски]]х књижевника, занимајући се за [[дадаизам|дадаистичке]] ауторе и недовољно позната дела.<ref>[[Народна библиотека Србије]] http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?id=1555337313322371</ref> Приредио је књиге [[Петру Крду]]а "Школа изгнанства"<ref>[https://www.knjizara.com/Skola-izgnanstva-Petru-Krdu-Petru-Krdu-137011 Škola izgnanstva - Petru Krdu : Petru Krdu : 978-86-7497-211-3 : Knjizara.com: Knjige{{Ботовски наслов}}]</ref> и "Друга историја бића".
Пише на српском језику, а почео је да пише утицајем је ујака, познатог песника [[Петру Крду|Петру Крдуа]] из Вршца. Укључио се последњих година активно у рад КОВ, као један од уредника. У песмама на трагу [[Васко Попа|Васка Попе]] сажетим [[строфа]]ма саопштава слом постојећег реда ствари савремене [[епоха|епохе]].<ref>[https://plus.google.com/105980399576205121237/posts/Je6xzjC8Sas Gabrijel Babuc :: Redosled - Google{{Ботовски наслов}}]</ref> Његова [[поезија]] такође рефлектује апорије и [[парадокс]]е мишљења, са призвуком [[Античка Грчка|античких]] [[силогизам]]а. Поред песничког дела, објавио је значајан број превода [[румунски]]х књижевника, занимајући се за [[дадаизам|дадаистичке]] ауторе и недовољно позната дела.<ref>[[Народна библиотека Србије]] http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?id=1555337313322371</ref> Приредио је књиге [[Петру Крду]]а "Школа изгнанства"<ref>[https://www.knjizara.com/Skola-izgnanstva-Petru-Krdu-Petru-Krdu-137011 Škola izgnanstva - Petru Krdu : Petru Krdu : 978-86-7497-211-3 : Knjizara.com: Knjige{{Ботовски наслов}}]</ref> и "Друга историја бића".


== Објављене књиге поезије ==
== Објављене књиге поезије ==

Верзија на датум 27. фебруар 2020. у 16:56

Габријел Бабуц
Габријел Бабуц
Датум рођења(1970-00-00)1970.(53/54 год.)
Место рођењаЗрењанин
 Србија

Габријел Бабуц српски је песник румунског порекла рођен 1970. у Зрењанину. Потиче из старе угледне уздинске земљорадничке породице. Одрастао је и живи у Уздину. Студирао је физику у Београду, коју међутим није завршио. Предавао је неколико година физику у ковачичкој гимназији, а потом радио као административни радник.[1] Прешао је на рад у панчевачку Електротехничку школу.

Пише на српском језику, а почео је да пише утицајем је ујака, познатог песника Петру Крдуа из Вршца. Укључио се последњих година активно у рад КОВ, као један од уредника. У песмама на трагу Васка Попе сажетим строфама саопштава слом постојећег реда ствари савремене епохе.[2] Његова поезија такође рефлектује апорије и парадоксе мишљења, са призвуком античких силогизама. Поред песничког дела, објавио је значајан број превода румунских књижевника, занимајући се за дадаистичке ауторе и недовољно позната дела.[3] Приредио је књиге Петру Крдуа "Школа изгнанства"[4] и "Друга историја бића".

Објављене књиге поезије

Објављене књиге превода

  • Никита Станеску, "Похвала Птоломеју", (КОВ) 2012.[8]
  • Тристан Цара, "Ране песме", (КОВ) 2013.[9]

Извори