Пређи на садржај

Табаристан — разлика између измена

нема резимеа измене
(Урађен чланак.)
 
[[Датотека:Caspian coast of Iran during the Iranian intermezzo.png|thumb|right|300px|Карта северног Ирана.]]
Табаристан (персијски طبرستان Табарестан, у коначном облику од средњеперсијског: Тапурстан.пнг, Тапурстан), такође познат као Тапуриа (земља Тапурс), био је назив примењен за Мазандаран, провинцију на северу Ирана. Иако су је староедеоци из региона знали као Мазандаран, регион се од сасанидског периода звао Табаристан.
==Рана историја==
Током аутохтоне династије Гушнаспиан многи су људи прихватили хришћанство. Године 418. п.н.е осмишљен је тапуријски календар (сличан јерменском и галешијском) и начин његове употребе. Гашнаспианси су владали регионом до 528. године пре нове ере, када је, након дужег периода борби, сасанидски краљ Кавад I победио последњег гашнаспијског краља.
==Средњовековно доба==
[[File:Silver gilt dish Tabaristan 7th 8th century.jpg|thumb|200px|left|Стебрна посуда Тапурија из 7-8. Века. Традиција покренута код [[Сасанидско царство|Сасанида]] и настављена после [[Муслиманско освајање Персије|арапских инвазија]]. Натпис "Анузхад" на Пахлави писму, поред фигуре која се наслања. [[Британски музеј]].]]
Када је сасанидско царство пало, Јездигерд III је наредио Адару Валашу да одустане од власти и титуле спахбеда Гила Гавбара 645. године, док су се западни и јужни Гилан и остали делови Гилског домена спојили под именом Тапуриа. Потом је изабрао Амол за главни град Уједињеног Тапуриа 647 г.н.е. Династија Гил је била позната као Гавбарех у Гилану и као Дабуиди у источној Тапурији.
 
 
Док су Дабујиди контролисали низију, Сокрајани су управљали планинским регионима. Вандад Хормозд владао је регионом око 50 година до 1034. године н.е. Након 1125. године (године када је Мазијара убијен преваром), пораст преобраћења у ислам постигнут је не под утицајем арапских калифа, него под утицјем имамских амбасадора.
{{Timeline of Tabaristan}}
==Савремени период==
Тапурија је остала независна до 1596. године, када је Шах Абас I, Мазандаранин са мајчине стране, укључио Мазандаран у своје царство Сафавидa, приморавши многе Јермене, Черкезе, Грузијце, Курде и Турке Каџаре да се настане у Мазандарану. Пјетро дела Вале, који је 1618. године посетио град у близини Пируза у Мазандарану, приметио је да жене Мазандарана никада нису носиле вео и да нису оклевале да разговарају са странцима. Такође је приметио изузетно велики број Чаркезаи Грузина у региону, као и да се никада није сусрео са људима са толико цивилизације као што је имају Мазандарани.