Jump to content

Крвне групе — разлика између измена

26 бајтова уклоњено ,  пре 1 године
реверт вандализма
м (Враћене измене 77.243.22.53 (разговор) на последњу измену корисника 188.120.117.245)
ознака: враћање
(реверт вандализма)
'''Крвна група''' је опис карактеристика [[црвена крвна зрнца|црвених крвних зрнаца]] код особа.Две најважније класификације су ABO и Rh фактор.
== ABO групе ==
'''Крв''' се дели на 4 крвне групе,у зависности да ли у еритроцитима постоје одређени [[протеин]]и.То су групе:A или a,B или b,AB или ab и O или o.Хемијске анализе су доказале да носиоци крвне групе A имају у мембранама еритроцита специфичан хусеин протеин аглутиноген A([[антиген]] A).Кад се крв крвне групе A да неком ко нема тај [[протеин]],али зато у крвној плазми има истородно [[антитело]](аглутинин α или анти-А)доћи ће до [[имунитет|аглутинације]].Крв крвне групе B садржи ''аглутиноген B'' на еритроцитима,крв крвне групе AB садржи оба протеина,а крв нулте крвне групе(O)не садржи ни један од та два протеина.Последица ове појаве је та да крв крвне групе O не може да прима крв крвних група A,B и AB него само своје крвне групе,а носилац крвне групе AB не може да даје крв крвним групама A,B и O,јер оне не поседују оба протеина.Стога,за O групу се каже да је универзални давалац (зато што крв било које крвне групе може да прими крв O групе),а за групу AB се каже да је универзални прималац.
 
== -{Rh}- фактор ==
Поред поделе на ABO групе, постоји и '''резус фактор''' (-{Rh}- фактор), који је добио назив по [[Резус мајмун микица]] у код кога је и први пут откривен. Сви људи се деле на Rh<sup>+</sup> (''рх позитивне'') и Rh<sup>-</sup> (''рх негативне''). Људи са Rh<sup>+</sup> крвљу стварају резус протеин, док га људи са Rh<sup>-</sup> крвљу не стварају. При [[трансфузија крви|трансфузији]], поред ABO група, пази се и на овај фактор. Тако да је O<sup>-</sup> крвна група најуниверзалнији давалац јер, поред тога што не садржи ни један од два аглутиногена, она не садржи ни резус протеин. Сходно томе, AB<sup>+</sup> крвна група је најуниверзалнији прималац, јер садржи сва три протеина.
 
Код трудноће, Rh фактор се наслеђује. Ако је мајка Rh<sup>-</sup>, постоји шанса од 50% до 100% да ће дете бити Rh<sup>+</sup> (под условом да је отац Rh<sup>+</sup>). Током порођаја, [[фетус]]на крв може да дође у контакт са крвљу из [[постељица|плаценте]] и када реагују, може да се покрене стварање [[имунитет|имуног]] одговора код мајке. Мајка ће после порођаја неминовно створити антитела и трајно ће доћи до промене имунитета. Оваква ситуација се сада медицински решава.