Пређи на садржај

Марија Александровна — разлика између измена

м
Разне исправке
м (Бот Додаје: ro:Maria de Hesse)
м (Разне исправке)
Иако је увек био пажљив према њој, Марија је знала да јој је Александар неверан и да воли друге жене. Такође је знала да је имао троје деце са својом љубавницом, Катарином Долгоруком, а да су та деца живела под истим кровом са њеном - у самом руском царском дворцу.
 
Александар је 1885. године постао руски цар, а она је морала да обавља дужности царице, без обзира да ли је била болесна или не. Заправо, већ три године касније њихови брачни односи су се погоршали јер је Марија знала да су његова осећања намењена неком другом. Али, када је 1865. године преминуло њихово најстарије и омиљено дете, царевић Николај, био је то најјачи ударац за Марију.Она се повукла из јавног руског живота и никаква политичка питања више је нису дотицала. Ипак, са њом се о свему могло причати. Иако је донела много немачких обичаја, желела је да упозна све традиције - једино Француску истински није волела. Отуда њена најпознатија реченица јесте: ''Причајте ми о свему, сем о Паризу.'' Битно је истаћи да је сама царица променила веру чим се удала за Александра. Али, Марија је остала упамћена и као велики поборник православља уопште.
Током свог брачног живота са Александром знала је да њен муж има љубавнице и седморо ванбрачне деце. Марија је умрла 06.јуна 1880. године, а Александар је за мање од месец дана након њене смрти почео да живи са својом љубавницом са којој је имао четворо деце (Катарина Долгорука).
 
Марија и Александар имали су осморо деце:
1.572.075

измена