Пређи на садржај

Лажни објекти — разлика између измена

1.705 бајтова додато ,  пре 13 година
м
нема резимеа измене
(Нова страница: {{радови у току}} Лажни објекти су објекти који служе за обмањивање непријатеља (методом имита…)
 
мНема описа измене
{{радови у току}}
 
'''Лажни објекти''' су објекти који служе за обмањивање непријатеља (методом [[имитација|имитације]]) о мјесту стварних војних објеката, или о намјерама, бројности и раду војних јединица.
 
Прва значајна појава лажних објеката је била у [[Руско-јапански рат|руско-јапанском рату 1904.-05.]], кад је порасла опасност од ватре развојем [[артиљерија|артиљерије]] и аутоматског оружја.
 
У [[Први свјетски рат|Првом свјетском рату]], са појавом [[извиђање|извиђања]] из ваздуха лажни објекти се користе још више. ИжграђујуИзграђују се лажни бункери[[бункер]]и, [[осматрачница|осматрачнице]], ватрени положаји и оруђа, са циљем одвлачења ватре непријатеља са правих циљева. У позадини се граде лажна складишта, возила и војни логори. На Блиском истоку пред битку код [[Мегидо|Мегида]] британци 1918. праве 15000 лажних коња од сламе и ћебади, ради обмањивања противника о стварној концентрацији трупа.
 
У Другом свјетском рату л. се много примјењују на фронту и позадини. Британци код Тобрука 1941. имају лажне тенкове и авионе, а код Ел-Аламејна 1942., осим лажних артиљеријских положаја и лажне логоре, складишта муниције, горива, жељезничке станице, аеродроме, па чак и лажни нафтовод. Овим је постигнуто да је на лажну жељезничку станицу око 8 км од Капуца (Capuzzo) бачено исто бомби колико и на праву. Пред нормандијски десант у Енглеској се граде лажна пристаништа, а десант почиње спуштањем хиљада лутака - макета падобранаца.
 
Послије Другог СР расте значај лажних објеката и маскирања посебно у условима премоћи противника у ваздуху. Тако се у корејском рату праве лажни тенкови и арт. оруђа, као и мостови. Јединице Ослободилачке војске јужног Вијетнама праве лажне мостове од бамбуса и траве, за привлачење напада јединица САД.
 
==Види још==