Стари двор — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Cyrlat: 1 repl;
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Резиденција краља Петра I Карађорђевића''' (у периоду [[1903]]-[[1921]]) '''и краља Александра I''' ([[1921]]-[[1922]]) био је '''Стари Двор''' који је подигао краљ [[Милан Обреновић]] у периоду [[1881]]-[[1884]] (данас [[Скупштина Града]]). Ову је зграду у духу [[академизам|академизма]] и са [[ренесанса|ренесансном]] декорацијом пројектовао [[Александар Бугарски]]. То је веома репрезентативно здање, које су првобитно красиле и две велике [[купола|куполе]] са [[позлата|позлаћеним]] [[круна]]ма на врху. Међутим како је зграда Старог Двора тешко оштећена у оба Светска рата, данашњи изглед Двора се делимично разликује од првобитног. Неки делови палате су потпуно уништени (на пример ''Дворска капела'') или су измењени до непрепознатљивости (''велико степениште'', ''Престона дворана'', и сл.)
'''Стари Двор''' је репрезентативно здање у [[Београд]]у, између [[Улица Краља Милана|Улице Краља Милана]] и [[Трг Николе Пашића|Трга Николе Пашића]]. Двор, који је подигао краљ [[Милан Обреновић]] у периоду [[1881]]–[[1884]], је била '''резиденција краља Петра I Карађорђевића''' (у периоду [[1903]][[1921]]) '''и краља Александра I''' ([[1921]][[1922]]), а данас је седиште [[Скупштина града Београда|Скупштине града Београда]].
Ову је зграду у духу [[академизам|академизма]] и са [[ренесанса|ренесансном]] декорацијом пројектовао [[Александар Бугарски]]. То је веома репрезентативно здање, које су првобитно красиле и две велике [[купола|куполе]] са [[позлата|позлаћеним]] [[круна]]ма на врху. Међутим како је зграда Старог Двора тешко оштећена у оба Светска рата, данашњи изглед Двора се делимично разликује од првобитног. Неки делови палате су потпуно уништени (на пример ''Дворска капела'') или су измењени до непрепознатљивости (''велико степениште'', ''Престона дворана'', и сл.)


У овом Двору је била званична [[Краљевска Резиденција]], али је палата повремено коришћена и у друге сврхе. Тако је овде [[1919]]. и [[1920]]. године заседала [[Скупштина Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца]]. У овом Двору су приређивани званични [[пријем]]и и друге државне функције.
У овом Двору је била званична [[Краљевска Резиденција]], али је палата повремено коришћена и у друге сврхе. Тако је овде [[1919]]. и [[1920]]. године заседала [[Скупштина Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца]]. У овом Двору су приређивани званични [[пријем]]и и друге државне функције.

Верзија на датум 3. мај 2009. у 08:37

Стари Двор је репрезентативно здање у Београду, између Улице Краља Милана и Трга Николе Пашића. Двор, који је подигао краљ Милан Обреновић у периоду 18811884, је била резиденција краља Петра I Карађорђевића (у периоду 19031921) и краља Александра I (19211922), а данас је седиште Скупштине града Београда.

Ову је зграду у духу академизма и са ренесансном декорацијом пројектовао Александар Бугарски. То је веома репрезентативно здање, које су првобитно красиле и две велике куполе са позлаћеним крунама на врху. Међутим како је зграда Старог Двора тешко оштећена у оба Светска рата, данашњи изглед Двора се делимично разликује од првобитног. Неки делови палате су потпуно уништени (на пример Дворска капела) или су измењени до непрепознатљивости (велико степениште, Престона дворана, и сл.)

У овом Двору је била званична Краљевска Резиденција, али је палата повремено коришћена и у друге сврхе. Тако је овде 1919. и 1920. године заседала Скупштина Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. У овом Двору су приређивани званични пријеми и друге државне функције.

Сада је користи Скупштина града Београда.

Види још