Коњаник (филм) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нова страница: '''Коњаник''' је хрватска историјска драма из 2003. године коју је режирао Бранко Иванда пре…
 
Ред 31: Ред 31:
== Референце ==
== Референце ==
{{рефлист}}
{{рефлист}}

[[Категорија:Хрватски филмови]]

Верзија на датум 4. новембар 2020. у 21:45

Коњаник је хрватска историјска драма из 2003. године коју је режирао Бранко Иванда према истоименом роману Ивана Аралице.[1] Радња се врти око хрватског најамника из 18. века који непрестано мења стране на граници Далмације и Босне, тј. између Млетачке републике и Османског царства. Главне улоге тумаче Никша Кушељ, Зринка Цвитешић и Горан Гргић.[2]

Садржај

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Граница Далмације и Босне и Херцеговине, 18. век. Након што је Османско царство изгубило у рату са Хабсбуршком монархијом и Млетачком републиком, закључен је компромисни мировни уговор који ће разграничити хришћанску и исламску територију на том подручју. Далмација је припала Венецији, а Босна Турцима. На Божић, отац Ревач одлучује да својој деци, Петру и Јовану, испече овцу, али након што је украо једну из млетачке тврђаве Нечвен, командант га за казну убија и запали му кућу. Петар и Јован остају сирочад и спашава их локални фратар који их одводи код локалног травара. Петар као дечак ступа у војну службу као млетачки коњаник на граници, док је Јован постао пастир у православном манастиру, а затим монах по имену Никодим. Будући да сакупља богат мираз како би испросио лепу Лејлу, ћерку дувањског Џафер-бега, погранични ага Мујага Лулић пљачка са обе стране границе.

Петру је наређено да убије Мујагу, али баш када добије прилику, предомисли се и дарује му живот. Због тога га је Мујага прихватио за пријатеља и одвео у Босну, у Османско царство. Тамо је Петар прешао на ислам и прихватио обрезивање. Убрзо упознаје бегову ћерку Лејлу и заљубљује се у њу. Једном ју је видео да се купа гола, али она никоме није ништа рекла, иако је могла да тражи да га одмах погубе. Ревач убија Мујагу и бежи са Лејлом натраг у Далмацију. У његовој колиби проводе страсну ноћ. Одметнути коњаник намерава да побегне у Аустрију. Лејли предлаже да се прво склони у Задар и пређе на католичку веру, а затим дође за њим, јер им је трећа земља једина нада. Уверени да ће се поново срести, Петар и Лејла се растају у Задру. Када Петар из освете убије команданта Нечвена, бива ухапшен и изручен натраг у Босну, Џафер-бегу.

За то време, Дубровчанин Андрија, који је све време био активан као изасланик млетачког провидура на беговом двору, упознао се са случајем и постао једини прави савезник Петра и Лејле у њиховом бекству. Лејино бекство и прелазак на католичанство изазивају пометњу у венецијанско-турским односима. После низа дипломатских игара и манипулација провидура и самог босанског паше, Лејла се враћа у Босну, а бегунац пушта Петра из затвора само да би за њим послао убице да окончају живот Петра и Лејле, што се дешава након кратке борбе.

Улоге

Награде

Златна арена на фестивалу у Пули за најбољу сценографију и најбољег споредног глумца (Данко Љуштина).[3]

Напомене

Референце

  1. ^ Hrvatski filmski arhiv: Popis hrvatskih dugometražnih filmova 1944. - 2006.
  2. ^ Ivanda, Branko (2003-07-19), Konjanik, Niksa Kuselj, Zrinka Cvitesic, Goran Grgic, Danko Ljustina, Hrvatska Radiotelevizija (HRT), MK Production, Ministarstvo Kulture, Приступљено 2020-11-04 
  3. ^ „Pula Film Festival”. www.pulafilmfestival.hr. Приступљено 2020-11-04.