Википедија:Кориснички налог — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
→‎Корисничка имена која нису на српском језику: Japansko pismo I japansko, ne postoji, promenjeno u japanska pisma I japansko
Ред 54: Ред 54:


=== Корисничка имена која нису на српском језику ===
=== Корисничка имена која нису на српском језику ===
Не постоји обавеза да корисничко име буде на српском језику. Међутим требало би имати у виду да корисничка имена која су исписана употребом писма које садржи карактере који не припадају ни ћирилици или латиници (као што је [[Арапско писмо|арапско]], [[Кинеско писмо|кинеско]], [[Грчки алфабет|грчко]] или [[Јапанско писмо|јапанско]]) нису прихватљива. Да би се избегла конфузија пожељно је да корисници употребљавају ћириличне или латиничне карактере.
Не постоји обавеза да корисничко име буде на српском језику. Међутим требало би имати у виду да корисничка имена која су исписана употребом писма које садржи карактере који не припадају ни ћирилици или латиници (као што је [[Арапско писмо|арапско]], [[Кинеско писмо|кинеско]], [[Грчки алфабет|грчко]] или [[Јапанскa писмa|јапанско]]) нису прихватљива. Да би се избегла конфузија пожељно је да корисници употребљавају ћириличне или латиничне карактере.


=== Слична корисничка имена ===
=== Слична корисничка имена ===

Верзија на датум 13. новембар 2020. у 23:44

Ово правило одређује које је корисничко име дозвољено на Википедији на српском језику, и како се проблеми са нерпихватљивим и сумњивим корисничким именом могу ријешити. Такође се наводи да би кориснички налог требало да користи само једна особа, и у већини случајева једна особа би требала да има само један налог.

Корисник бира своје корисничко име када прави налог. Све доприносе које направити користећи тај налог биће приписани изабраном корисничком имену (доприноси које направите прије пријављивања биће приписани корисниковој IP адреси). Можете подњети захтјев за промјену корисничког имена, и ваши пријашњи доприноси биће приписани новом корисничком имену.

Ова правила се односе на корисничка имена на Википедији на српском језику. Међутим, у већини случајева моћи ћете да користите исто корисничко име и лозинку да бисте се пријавили на Википедије на другом језику и друге пројекате Задужбине Викимедија. Видјети Википедија:Обједињено пријављивање.

Прихватљива корисничка имена

Ваше корисничко име је надимак по којем ће се идентификовати Ваши доприноси на википедији. То чак може бити и Ваше стварно име, али у том случају треба да будеш свестан да на такав начин откривате Ваш лични идентитет што је скопчано са одређеним ризицима.

Приликом избора корисничког имена води рачуна да би остали корисници требало да га неометано користе и да не треба да се сукобљава са сврхом википедије. Контроверзна имена могу да оставе лош утисак на остале кориснике и у Вашем је интересу да их не користите.

Постоје четири врсте корисничких имена која су стриктно забрањена:

  • Обмањујућа имена која могу да сугеришу значајну обмањујућу особину корисника. Постоје бројне врсте обмањујућих корисничких имена тако да их није могуће све ни набројати али се речју могу дефинисати као она која сугеришу да корисник у позицији која му пружа поседовање ауторитета над википедијом, она која представљају друге особе или корисничка имена која могу да буду збуњујућа приликом коришћења потписа на википедији, као што су корисничка имена која личе на ИП адресе или податке о датуму и времену.
  • Промотивна имена се употребљавају да би се промовисала група, друштво, производ или интернет страница на википедији.
  • Увредљива имена су она којима се вређају други корисници и на тај начин онемогућава хармоничан допринос.
  • Реметилачка имена се користе у сврху пуког троловања или личних напада, укључују непристојне изразе или на неки други начин показују очигледну намеру да се угрози википедија.

Уколико одабереш такво корисничко име, такав налог ће бити блокиран, а ти би требало да одабереш ново корисничко име које би било прихватљиво за заједницу. Уколико ниси намерно одабрао неприхваљиво корисничко име, можеш да га промениш - погледај одредбе правила о промени корисничког имена. Уколико је Ваше корисничко име на граници прихватљивости, може се десити да Вас замоле да га добровољно промените.

Као део правила усмерених против обмањујућих корисничких имена, Вапе корисничко име не сме стварати утисак да Ваш кориснички налог има овлашћења која му не припадају. Због тога не сме садржати изразе администратор, бирократа, стјуард, чекјузер... или сличне изразе као што су админ, сисоп, модератор. Такође, уколико Ваш налог нема ботовска овлашћења не би требало да се завршава на бот, јер се тај наставак употребљава да би се на википедији идентификоваали ботови, нити би требало да сугерише да се је Ваш налог бот. Кориснкичка имена не би требало да садрже израз википедија, викиречник, викимедија... итд јер би могло да се претпостави да налог званично припада задужбини или неком од њених пројеката.

Ови критеријуми важе и за корисничка имена и за потписе. Запамтите да је сврха Вашег корисничког имена и Вашег потписа да Вас идентификује у погледу Ваших доприноса. Уколико је Ваше корисничко име или потпис збуњујуће, остали корисници могу захтевати да га промените.

Корисничка имена која су непожељна на неком другом језику, или уколико представљају непристојно име због погрешног изговора или замене појединих речи, и тако индиректно имплицирају одређено значење, се сматрају неприхватљивим. На крају, границу између прихватљивих и неприхватљивих корисничких имена дефинишу други корисници. Уколико желиш да тражиш одобрење за одређено корисничко име то можеш учинити на страници Википедија:Трг/Википолитика.

Изглед Вашег корисничког имена

Корисничка имена на википедији користе систем који је осетљив на велика и мала слова и прво име сваког корисничког имена ће аутоматски бити дефинисано као велико слово. У Вашим коментарима на странама за разговор ће се Ваше корисничко име појављивати у Вашем потпису, јер је то подразумевани приказ. За детаљније информације о Вашем потпису и за инструкције како можете да га промените, погледајте Википедија:Потпис.

Вашем корисничком имену припада корисничка страница чији назив има форму Корисник:Корисничко име. Такође Вашем корисничком имену припада и страница за разговор која носи назив Разговор са корисником:Корисничко име.

Стварна имена

Употребом свог стварног личног имена корисник може да буде лакше идентификован. Оваква пракса чини корисника рањивијим када је у питању потенцијално узнемиравање на википедији и ван ње. Пажљиво преиспитај све предности и недостатке уколико желиш да оствариш значајан допринос под својим стварним личним именом, посебно уколико планираш да учествујеш у уређивању потенцијално контроверзних тема у чланцима на википедији. Могуће је накнадно променити корисничко име али сви претходни доприноси под Вашим стварним именом ће и даље постојати у евиденцији.

Није дозвољено регистровати налог под корисничким именом које представља стварно име одређене живе особе, осим уколико је то заиста Ваше стварно име, јер би то могло да сугерише Ваш однос са другом особом. Уколико Ви и нека позната особа имате исто име, потребно је да на својој корисничкој страни истакнете да Ваше корисничко име није повезано са таквом познатом особом. Због предострожности, таква корисничка имена могу бити блокирана док се не приложи доказ идентитета.

  • Уколико сте били блокирани за коришћење Вашег личног имена, молимо Вас да такво блокирање не схватите као личну увреду. Ми покушавамо да спречимо другу особу да се представи као Ви. Наравно да сте добродошли да користите Ваше лично име, али у одређеним случајевима ће бити потребно да докажете да сте особа за коју тврдите да јесте. То можеш учинити тако што ћеш послати електронску поруку на адресу: ........... (овде потражи нечију помоћ у вези адресе за слање електронске поште). Имај у виду да у појединим ситуацијама не треба очекивати да ти одмах буде одговорено.

Адресе интернет страница

Уколико Ваш идентитет на википедији може бити поистовећен са нечим другим на интернету, то може да буде проблем.

Адреса електронске поште и УРЛ-ови нису прихватљива корисничка имена. Називи домена (без .com, .co.kr, итд) су у одређеним случајевима прихватљиви, попут случајева када је сврха домена искључиво да вас идентификује као особу. Уколико такав назив домена промовише комерцијалну интернет страницу он је неприхватљив. Такође је неприхватљиво одабрати статичку ИП адресу за своје корисничко име.

Назив друштва/групе

Недвосмислена употреба имена или УРЛ одређеног друштва, групе или производа као корисничког имена генерално није дозвољена.

  • Корисници који одаберу такво корисничко име и учествују у неприкладним промотивним уређивањима чланака о друштву, групи или производу биће блокирани.
  • Корисници који одаберу такво име али не учествују у неприкладним промотивним уређивањима не би требало да буду блокирани већ љубазно замољени да промене своје корисничко име.

Кориснички налози који носе име читаве групе или једног друштва нису дозвољени без обзира на име. Уређивање којим се врши промоција није дозвољено на википедији без обзира на корисничко име. Требало би да се уздржавате од уређивања чланака са темом у којој можете да имате лични конфликт интереса. Уколико одаберете да уређујете чланке који су на било који начин везани за Ваше друштво или групу, молимо Вас да следите одредбе смернице Википедија:Сукоб интереса.

Корисничка имена која нису на српском језику

Не постоји обавеза да корисничко име буде на српском језику. Међутим требало би имати у виду да корисничка имена која су исписана употребом писма које садржи карактере који не припадају ни ћирилици или латиници (као што је арапско, кинеско, грчко или јапанско) нису прихватљива. Да би се избегла конфузија пожељно је да корисници употребљавају ћириличне или латиничне карактере.

Слична корисничка имена

Корисничка имена која су веома слична постојећим могу отворити само администратори. Уколико желиш да користиш такво корисничко име можеш захтевати од неког администратора да га отвори. Не смеш користити корисничко име које би веома лако могло да буде поистовећено са корисничким именом активног корисника. Корисничко име које је слично корисничком имену одређеног неактивног налога не би требало да буде проблем. Уколико желиш да погледаш списак корисничких имена, то можеш учинити увидом у ову листу.

Корисници не би требало да одабирају корисничка имена која сугеришу постојање било каквог односа са постојећим корисником, осим уколико је у питању налог конкретног корисника који је информацију о томе презентирао на својој корисничкој страници.

Уколико је Ваше корисничко име слично корисничком имену другог корисника потребно је да на врху своје корисничке странице обавестиш друге кориснике о томе на сличан начин на који се означавају вишезначне одреднице.

Поступање са неприхватљивим корисничким именима

Уколико приметите неприхватљиво корисничко име, посебно уколико је реч о обмањујућим, промотивним, увредљивим или реметилачким корисничким именима описаним на почетку ове странице, постоји неколико различитих начина како поступити. Одабир конкретног начина зависи од озбиљности проблема и базиран је на поштовању интереса википедије. Употребите здрав разум приликом избора начина али поштујте одредбе смернице Википедија:Не уједајте новајлије.

  1. Разговарај са корисником: Многи корисници који одаберу одређено корисничко име нису прочитали ову политику. Уколико видите одређено корисничко име које је проблематично али је очигледно одабрано у најбољој намери, покушајте да охрабрите корисника да отвори нови налог и одабере боље корисничко име. Често је проблем могуће решити на пријатељски начин.
  2. Затражите коментар: Ако нисте сигурни да ли одређени корисник треба да буде блокиран због свог корисничког имена на пример, а уколико си обавио разговор са конкретним корисником који одбија да отвори нови налог прикладнијег имена, можеш затражити коментар других корисника о томе да ли треба дозволити такво корисничко име или га блокирати. Постарај се да претходно обавиш разговор са конкретним корисником и да му омогућиш одређено време за одговор. Као и увек, уколико је у питању корисничко име које не крши директно правила википедије, претпостави најбољу намеру и одустани од преиспитивања прихватљивости датог корисничког имена.
  3. Очигледно кршење правила: Уколико мислите да корисничко име треба одмах блокирати на неодређено време јер очигледно крши правила википедије, свој став изнесите на Википедија:Администраторска табла.
  4. Сукоб интереса: Уколико корисничко име очигледно указује да корисник крши одредбе Википедија:Сукоб интереса иако није у питању неприхватљиво корисничко име, обавести администраторе на Википедија:Администраторска табла.
  5. Друге политике: Нема потребе да политика Корисничко име одређује захтеве прецизиране другим политикама које обрађују тему вандализама или спамовања. Уколико неко упорно вандализује или спамује под неприкладним корисничким именом, поштуј одредбе оних политика које се баве проблемима вандализама и спамовања.

Осим у сасвим очигледним случајевима, није пожељно пријавивати кориснике ако су направили само једну недавну измену. На тај начин се избегава губљење енргије на блокирање налога који никада више неће бити употребљени.

Имај у виду да је веома битан контекст. Реч која у може да звучи увредљиво у једном контексту, у другом може имати сасвим бенигно значење. У највећем броју случајева не постоји прецизна формула за одређивање да ли корисничко име крши правило или не. Користи здрав разум и имај у виду да блокирање новог корисника није нешто што ми желимо већ је то нешто што чинимо да заштитимо википедију.

Уколико није проблем корисничко име, већ чињеница да корисничко име указује на други проблем као што су вандализми, обично је боље блокирати због већег проблема него због мањег. Вандал или спамер регистрован под збуњујуће корисничким именом, на пример, требало би да буде пријављен адекватној табли како би био блокиран због вандализма или спамовања. Корисничко име у том случају само помаже у одлучивању да је у питању реметилачко уређивање.

Збуњујућа корисничка имена

Одређена корисничка имена могу да буду проблематична иако не спадају у неку од горе наведене четири категорије. То је често случај са збуњујућим или претерано дугим корисничким именима, која би требало избегавати али уколико нису претерано неприхватљива сама по себи не изискују хитно блокирање.

Ипак, збуњујућа корисничка имена могу бити извор проблема. Корисник који је регистрован под збуњујућим корисничким именом може бити блокиран пре много брже него што је то уобичајено због неприхватљивог понашања као што је ремећење или вандализам, уколико његово збуњујуће име додатно доприноси вандализму или ремећењу. Као и приликом свих других блокова, администратори би требало да користе своја овлашћења руководећи се здраворазумским расуђивањем.

Изузеци

Поједина корисничка имена која наизглед представљају кршење ове политике је дозвољено користити зато што су одабрана пре него што је промењена или установљена ова политика која сада забрањује таква имена. Таква корисничка имена припадају корисницима који су већ годинама активни корисници википедије. Због тога провери архиве релевантних страница (Администраторска табла) и историју измена конкретних корисника пре него што покренеш питање о њиховој прихватљивости.

Промена корисничког имена

Корисничко име може променити бирократа. Захтев се подноси на страници Википедија:Промена корисничког имена. Кориснички налог са неколико или ниједном изменом ће бити преименован, пошто је то брже и лакше него отварати нов налог.

Једном када се корисничко име промени, постојећи доприноси ће бити евидентирани под новим именом у историји страница, разликама измена, логовима и доприносима корисника. Потписи на страницама за разговор ће садржати старо корисничко име. Ово се може ручно изменити али се то не препоручује осим уколико је таква намера резултат заштите личног идентитета. У таквим ситуацијама ће старо име ипак бити доступно на старим верзијама страница за разговор.

Брисање налога

Није могуће обрисати кориснички налог зато што сви доприноси корисничког налога морају бити идентификовани у смислу аутора, било да је у питању корисничко име или ИП адреса. Корисници који желе да „нестане“ њихов кориснички налог могу му променити назив што ће резултирати променом назива њихове корисничке странице и (у одређеним случајевима) странице за разговор.

Дељење налога

Кориснички налози могу представљати искључиво појединце. Није дозвољено делити налог или шифру налога са другим особама и уочавање такве праксе ће резултирати блокирањем дељеног налога. Изузетак од овог правила су искључиво налози који представљају викимедија задужбину или ботовске налоге које одржава више од једног корисника, уз услов да је постојање оваквих налога јасно и резултат консензуса.

Употреба вишеструких налога

Препоручује се да корисници не употребљавају вишеструке налоге без доброг разлога. На пример, корисник може пожелети да створи додатни налог за употребу на јавним рачунарима као меру предострожности да би његов примарни налог био што боље заштићен. Корисници који врше одређене врсте аутоматизованих уноса би требало да такве уносе обављају помоћу додатних налога, тзв. ботова. Препоручује се да се постојање вишеструких налога обелодани на корисничким страницама.

Употреба вишеструких налога у циљу кршења правила википедије је позната под називом Википедија:Лутак и није дозвољена. На пример, вишеструки налози могу бити коришћени да се коментаришу предлози или захтеви, гласа или учествује у рату измена.

Политике википедије се примењују на појединце, не на налоге. Блокирани корисници не смеју употребљавати лутке да би заобишли блок и таква пракса ће резултирати продужењем блока или трајним блокирањем.

Јасно декларишите своје додатне налоге на врху своје корисничке стране таквих налога.