Jump to content

Степен целзијуса — разлика између измена

м
Андерс Целзијус је првобитно предложио да тачка мржњења буде 100 степени, а да тачка кључања буде 0 степени. Ово је обрнуто 1747, на захтев Линеа, или можда Данијела Екстрома, произвођача већине термометара које је Целзијус користио. Zašto kaže da ne postoji stranica ovog ekstroma a našao sam da postoji na wiki pediji da ima sad izgleda drugačije, nema onaj pregled, nego samo da se ide na stranicu, pa molim ako je moguće da se namesti validan oblik
(Андерс Целзијус је првобитно предложио да тачка мржњења буде 100 степени, а да тачка кључања буде 0 степени. Ово је обрнуто 1747, на захтев Линеа, или можда Данијела Екстрома, произвођача већине термометара које је Целзијус користио.)
ознака: враћено
м (Андерс Целзијус је првобитно предложио да тачка мржњења буде 100 степени, а да тачка кључања буде 0 степени. Ово је обрнуто 1747, на захтев Линеа, или можда Данијела Екстрома, произвођача већине термометара које је Целзијус користио. Zašto kaže da ne postoji stranica ovog ekstroma a našao sam da postoji na wiki pediji da ima sad izgleda drugačije, nema onaj pregled, nego samo da se ide na stranicu, pa molim ako je moguće da se namesti validan oblik)
Пошто постоји сто градуација између ове две тачке, првобитни термин за овај систем је био '''''центиград''''' (100 делова). Године 1948. име система је званично промењено у '''''целзијус''''' на деветој [[Генерална конференција за тегове и мере|Генералној конференцији тежина и мера]] и у признање самом Целзијусу, а и како би се уклонила конфузија изазвана конфликтом због коришћења [[Међународни систем јединица|СИ]] префикса ''центи-''. Док су вредности за тачке мржњења и кључања воде остале приближно тачне, првобитна дефиниција је неприкладна као званични стандард: зависи од дефиниције за стандардни атмосферски притисак, који за узврат зависи од дефиниције температуре. Садашња званична дефиниција за целзијус поставља 0,01 °C као [[тројна тачка|тројну тачку]] воде и степен као 1/273.16 разлике у температури између тројне тачке воде и [[апсолутна нула|апсолутне нуле]]. Ова дефиниција осигурава да један степен целзијуса представља исту температурну разлику као један [[келвин]].
 
Андерс Целзијус је првобитно предложио да тачка мржњења буде 100 степени, а да тачка кључања буде 0 степени. Ово је обрнуто [[1747]], на захтев [[Карл фон Лине|Линеа]], или можда [[Daniel Ekströmhttps://sv.wikipedia.org/wiki/Daniel_Ekstr%C3%B6m|Данијела Екстрома]], произвођача већине [[термометар]]а које је Целзијус користио.
 
'''Целзијусова скала''' се користи широм света за свакодневне сврхе. У електронским медијима, до касних [[1980-е|1980-их]] или раних [[1990-е|1990-их]], још увек се често за целзијус говорило ''центиград'', поготово у временским прогнозама на европским мрежама као што су [[Би-Би-Си|BBC]], [[ITV]], и [[RTÉ]]. У [[Сједињене Америчке Државе|Сједињеним Државама]] и [[Јамајка|Јамајци]], [[степен фаренхајта|фаренхајт]] је остао преферирана скала за свакодневна мерења температуре, иако се целзијус и келвин користе за ваздухопловне и научне примене.
13

измена