Пређи на садржај

Ратови звезда: Епизода I – Фантомска претња — разлика између измена

нема резимеа измене
| COBISS =
}}
 
'''''Ратови звезда — епизода I: Фантомска претња''''' ({{јез-енгл|Star Wars Episode I: The Phantom Menace}}) је [[научна фантастика|научнофантастични]] филм из [[1999]]. сценаристе и редитеља [[Џорџ Лукас|Џорџа Лукаса]]. То је четврти филм из серијала ''[[Ратови звезда|Ратова звезда]]'', али први по хронологији догађаја. У главним улогама су [[Лијам Нисон]], [[Јуан Макгрегор]], [[Натали Портман]], [[Џејк Лојд]], [[Иан Макдермид]], [[Ентони Данијелс]], [[Кени Бејкер]], [[Пернила Огуст]] и [[Френк Оз]].
 
== Радња ==
{{упозорење-филм}}
Филм започиње уводним текстом у којем се наводи да немири потресају [[Галактичка република|Галактичку републику]]. Као одговор на увођење пореза одређених трговачких путева, Трговачки савез организовао је блокаду ратних бродова око планетапланете Набу. Врховни канцелар Финис Валорум је послао два [[Џедајџедај]] витеза – [[Квај-Гон Џин|Квај -Гон Џина]] и његовог ученика [[Оби-Ван Кеноби|Оби -Ван Кенобија]] - на преговоре са Трговачким савезом како би се блокада завршила.
 
Међутим, тајни саветник Трговачког савеза, [[Палпатин|Дарт Сидијус]] (господар Сита) наређује заповеднику да убије Џедајеџедаје и изврши инвазију на планету Набу са војском дроида. Двојица Џедајаџедаја успевају да побегну и укрцавају се на један од бродова са дроидима који иде на Набу. Тамо Квај -Гон спашава живот прогнаном Гангану, Џар Џар Бинксу, који њега и Оби -Вана одводи у подводни град Ото Гунга где они неуспешно покушавају да наговоре Ганганце да помогну Набуу; ипак, Ганганци сву тројицу пуштају и дају им возило којим ће доћи до главног града Тида на површини планете Набу. Краљицу Набуа, [[Падме Амидала|Падме Амидалу]], уходи војска Савеза, али је Џедајиџедаји спашавају. Краљица потом бежи са планете у свом свемирском броду уз Џедајеџедаје; међутим, будући је брод оштећен након пробијања кроз блокаду која окружује планету, присиљени су да слете на планету Татуин како би га поправили. Квај -Гон заједно са Џар Џаром и дроидом [[Арту Диту|Р2-Д2]] одлази у Мос Еспу како би пронашао продавницу у којем би купио нови генератор. Њима се придружује и краљица, прерушена у слушкињу, након што је потајно заменила места са својом слушкињом Сабе пре одласка са планете Набу.
 
У једној продавници, упознали су деветогодишњег дечака-роба [[Дарт Вејдер|Анакина Скајвокера]], надареног пилота и инжињера који је направио свог властитог дроида [[Си Трипио|Ц-3ПО-а]], који му помаже око кућних послова. Квај -Гон у њему осети снажно присуство Силе и посумња да би он могао да буде „изабрани” (Џедајџедај витез који ће према древном пророчанству донети равнотежу у Сили). Квај -Гон се опклади са Анакиновим власником, Ватом, око надолазеће трке; ако Анакин победи, биће ослобођен. Квај -Гон лаже Ватоа да је брод којим ће се Анакин тркати његов властити. Анакин побеђује у трци и придружује се Квај -Гону и остатку екипе и крене на обуку за Џедајаџедаја, али је због свега тога присиљен да остави своју мајку Шми. Ускоро их напада ученик Дарт Сидијуса, [[Дарт Мол]], кога су послали да би поновно ухватио краљицу Амидалу.
 
Након што су успели да побегну од напада, Џедајиџедаји доводе краљицу на главну планету Републике, [[Корусант]], како би она замолила за помоћ свом народу у Галактичком сенату. Квај -Гон за то време обавештава Веће џедаја о нападу на њега који се догодио на планети Татуин и изражава сумњу да је нападач Сит. Квај -Гон такође пита веће хоће ли му дозволити да обучава младог Анакина као Џедајаџедаја, али веће, будући је забринуто за дечакову будућност која је обавијена страхом, одбија његов захтев. У међувремену сенатор Палпатин са Набуа уверава краљицу да у сенату предложи гласање за неповерење тренутном врховном канцелару Валоруму како би изабрали новог, јачег канцелара који ће помоћи да конфликт заврши. Она то и учини, па се заједно са Џедајимаџедајима врати на Набу.
 
Након доласка на планету Набу, Падме открива да је она права краљица. Успева да наговори Ганганце на савезништво против Трговачког савеза. Док Џар Џар води свој народ у битку против војске дроида, краљица покушава да ухвати вођу савеза у граду Тид, а Анакин глуми пилота у једном од борбених бродова (у којем се нађе потпуно случајно) па се придружује пилотској борби против великог свемирског брода Савеза који контролише све дроиде. Покушавајући да пронађе начин како би напустио битку, он случајно улети у брод и разара га изнутра што узрокује онеспособљавање сензора и бродских машина, а што као поседицупоследицу има потпуно уништење војске дроида на планети Набу.
 
[[Датотека:Duel of the Fates.jpg|мини|лево|Квај-Гон Џин и Оби-Ван Кеноби се боре са Дарт Молом]]
У међувремену се Оби -Ван и Квај -Гон сусрећу са Дарт Молом и почиње њихова борба [[Светлосна сабља|светлосним сабљама]]. Упркос Моловим невероватним вештинама, Оби -Ван и Кавј Квај-Гон га присиљавају на привремено повлачење; међутим Оби -Ван у једном тренутку заостане за њима двојицом након што га Мол баци са платформе, али када их сустигне привремена енергетска баријера онемогућава му да се придружи у борби. Борећи се само са Квај -Гоном, Мол му забија сабљу кроз груди и смртно га рани. У том тренутку долази Оби -Ван и у сукобу беса пресече Молову двоструку светлосну сабљу, а ускоро и самог Мола. На самрти Квај -Гон замоли Оби -Вана да буде учитељ Анакину. Палпатин је изабран за новог врховног канцелара Републике, а вођа савеза је послат на суђење због својих злочина. Оби -Ван постаје Џедајџедај учитељ, а веће Џедајаџедаја прихвата Анакина као његовог ученика. Међутим, Џедајимаџедајима још увек није јасна изненадна појава Сита па се они на Квај -Гоновој сахрани питају је ли Дарт Мол био Сит лорд или само његов ученик будући се они увек појављују у пару. На завршној церемонији, Падме доноси дар захвалности и пријатељства Ганганцима.
 
== Улоге ==