Барон Сина Старији — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 2: Ред 2:


==Биографија==
==Биографија==
Сина, рођен у Сарајеву, које је тад било под влашћу османског царства, дошао је око 1800 са фамилиојм у Беч. Почео је са трговином робом из османског царства, пре свега са [[Дуван|дуваном]]. Већ око 1810 био је најбогатији банкар [[Угарска|Угарске]], 1818 примљен је у угарско племство и постао барон.
Сина, рођен у Сарајеву, које је тад било под влашћу османског царства, дошао је око 1800 са фамилиојм у Беч. Фамилија Сина потиче првобитно из [[Солун]]а и населила се у Босну у 18. веку. Данас се рачунају у Грке, а и по самом избору највише су говорили да су Грци, мада су били исто [[Срби|српског]] и [[Власи|влашког]] односно [[Цинцари|цинцарског]] порекла, док се за фамилију Сина сматра да је првобитно била влашка или цинцарска из данашње Грчке.

Сина је почео са трговином робом из османског царства, пре свега са [[Дуван|дуваном]]. Већ око 1810 био је најбогатији банкар [[Угарска|Угарске]], 1818 примљен је у угарско племство и постао барон.


Место становања и седиште предузећа била му је палата Сина (уништена у Другом светском рату), чију изградњу је довршио његов син из првог брака, барон [[Барон Сина Млађи|Сина Млађи]], који је одатле водио своју банкарску империју.
Место становања и седиште предузећа била му је палата Сина (уништена у Другом светском рату), чију изградњу је довршио његов син из првог брака, барон [[Барон Сина Млађи|Сина Млађи]], који је одатле водио своју банкарску империју.

Верзија на датум 9. мај 2009. у 15:55

Симон Ђорђе Сина Старији (гр. Γεώργιος Σίνας, нем. Simon Georg Sina der Ältere; 1753, Сарајево - 1822, Беч) био је богати аустријски трговац грчког порекла. Покренуо је трговину Аустрије са османским царством која је то тада била фактично безначајна.

Биографија

Сина, рођен у Сарајеву, које је тад било под влашћу османског царства, дошао је око 1800 са фамилиојм у Беч. Фамилија Сина потиче првобитно из Солуна и населила се у Босну у 18. веку. Данас се рачунају у Грке, а и по самом избору највише су говорили да су Грци, мада су били исто српског и влашког односно цинцарског порекла, док се за фамилију Сина сматра да је првобитно била влашка или цинцарска из данашње Грчке.

Сина је почео са трговином робом из османског царства, пре свега са дуваном. Већ око 1810 био је најбогатији банкар Угарске, 1818 примљен је у угарско племство и постао барон.

Место становања и седиште предузећа била му је палата Сина (уништена у Другом светском рату), чију изградњу је довршио његов син из првог брака, барон Сина Млађи, који је одатле водио своју банкарску империју.

Спољашне везе