Ријанон — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 17: Ред 17:
== Референце ==
== Референце ==
<references />
<references />
== Спољне везе ==
*Parker, Will. "Mabinogi Translations." Mabinogi Translations, 2003. Reliable online text extremely useful for fast lookup, or copying quotes. See [http://www.mabinogi.net/translations.htm here]
*[http://www.timelessmyths.com/celtic/welsh.html#Ријанонина прича]
[[Категорија:Митологија]]
[[Категорија:Митологија]]
[[Категорија:Средњовековна књижевност]]
[[Категорија:Средњовековна књижевност]]

Верзија на датум 23. јануар 2021. у 17:10

Ријанон је главни лик у Мабиногију, средњовековној велшкој збирци прича.

Први пут се појављује у првој глави а касније и у трећој. Она је јакоумна жена са другог света, која је за супруга изабрала Пвила, принца од Дифед-а (западни Велс), иако је обећана другом. Ителигентна је, политички орјентисана, лепа и позната по својој лепоти, богатсву и несебичном даривању. Са Пвилом је имала сина Придерија, који наслеђује Дифедову титулу и имање. Ријенон доживљава трагедију када су јој отели новорођеног сина, након је чега је оптужују за чедоморство.

Као и неке друге фигуре британске/ велшке књижевне традиције, Ријанон је можда рефлекс ранијег келтског божанства. Њено име потиче од британске речи Rīgantonā  што у преводу значи краљица. У првој глави Мабиногија, Ријанон је чврсто повезана са коњима, такав је и њен син. Сматрало се да је у сросцтву са галском богињом коња Епоном[1]. Она и њен син су често приказани као кобила и ждребе. Попут Епоне, она често седи на свом коњу мирно, стоички.

Ријанонина прича

Први пут се појављује у прадомивни у близини једног од главих судова Дифеда. Пвил принц Дифеда, прихватио је магични изазов где треба или да покаже чудо или да зада ударе. Ријанон се њему у сну појављује као обећано чудо. Приказује се као лепа жена у златно свиленом брокату, јашући блиставог белог коња. Пвил шаље своје најбоље коњанике да пронађу Ријанон али након два дана трчања, она увек остаје испред њих. Неуспешни у мисији која им је задата трћег дана сам Пвил креће у потрагу, и након неког времена она се појаљује испред њега.

Ријанон му приговара што раније није одлучио да је пронађе, након чега му објашњава да је тражила да се уда за њега, уместо за већ обећаног Гвала. Пвил се сложи са њом али на свадбеној вечери се појављује непознат мушкарац који тражи од Пвила да на питање које ће да му постави каже да без да зна како гласи то питање. Пвил пристаје и пада у замку јер је човек затражио да добије Ријанон. Да би се извукли из проблема Ријанон долази на идеју и орагнизује следеће. На малу врећу баца чини и даје је Пвилу са задатком да се преруши у просјака у да од непознатог мушкарца затражи да му подари воће које ће ставити у ту врећу чиме ће га заробити. План се тако и одвије и Ријанон и Пвил остају заједно.

Модерна интерпретација

Ријанон се данас појављује у многим препричавањима Мабиногија. Пример ове интерпретације за Ријанон је песма групе Флитвуд мек под њеним називом коју пева Стиви Никс. Стиви је инспирацију добила након што је прочитала ,,Триад" роман о натприродном. У роману се помиње велшка богиња са истим именом која доста личи на Ријанон из Мабиногија.

У сликарству била је инспирација сликару Алан Лееу који је 1987 и 2001 илустровао два дела Мабиногија и тако подстакао остале уметнике.

Референце

  1. ^ The Mabinogi, and other medieval Welsh tales. Ford, Patrick K. Berkeley: University of California Press. 1977. ISBN 0-520-03414-7. OCLC 3169632. 

Спољне везе

  • Parker, Will. "Mabinogi Translations." Mabinogi Translations, 2003. Reliable online text extremely useful for fast lookup, or copying quotes. See here
  • прича