Пређи на садржај

Филмски центар Сарајево — разлика између измена

нема резимеа измене
м
}}
 
'''Филмски центар Сарајево''' је јавно предузеће (oснивачи предузећа су Скупштина и Влада ФБиХ) основано 2009. године као правни наследник великих некадашњих филмских студија тј. продукцијских кућа са простора некадашње бивше [[СР БиХ]] : [[Босна филм]], [[Сутјеска филм]] и [[Студио филм]].<ref>[https://www.klix.ba/magazin/film-tv/gavrilo-grahovac-imenovan-za-savjetnika-generalnog-direktora-filmskog-centra-sarajevo/180218045 Gavrilo Grahovac imenovan za savjetnika generalnog direktora Filmskog centra Sarajevo]</ref>
 
 
Оснивачи предузећа су Скупштина и Влада ФБиХ.
ФЦС у свом власништву има колекцију од 89 дугометражних играних филмова и преко 500 документарних и краткометражних филмова.
 
У архиву ФЦС се налазе такорећи филмови које су у бившој Југославији продуцирали Босна филм, Сутјеска филм, Студио филм а и филмови из каталога предузећа ФРЗ Босна - Босна филм дд коју је 1983 основао Бакир Тановић a који су им такође поверени на чување.
 
Неки од филмова из каталога ФЦС су најзначајнији за кинематографију постигавши у том времену изузетан успех на међународним филмским фестивалима.
 
Анониман корисник