Стефан Пермски — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: pt:Estevão de Perm
м Решавање вишезначних одредница помоћу бота: Црква - Changed link(s) to Црква (заједница)
Ред 3: Ред 3:
'''Свети Стефан''' је био [[епископ]] Пермски у [[14. век]]у.
'''Свети Стефан''' је био [[епископ]] Пермски у [[14. век]]у.


Пореклом је [[Руси|Рус]]. Од малена је био одан [[молитва|молитви]] и богомислију. Као младић је отишао у [[Ростов]], где се у [[манастир]]у светог [[Григорије Богослов|Григорија Богослова]] замонашио. Сазнавши за незнабожачку Пермску Земљу Стефан је пожео да буде мисионар у тој земљи и одмах се предао изучавању језика пермског, а када је савладао језик, саставио је азбуку и превео црквене књиге на тај језик. Са благословом [[митрополит]]а [[Москва|Московског]] он се, као презвитер, упутио на свој апостолски посао и са апостолском ревношћу почео проповедати [[Јеванђеље]]. [[Крштење|Крстивши]] неколико душа он се потрудио и саградио у Перми храм светог Благовештења. А када се [[црква]] у Перми умножила он је посвећен за епископа. Подносећи сваки труд, муку, злобу и понижење, он је успео да рашири хришћанство у Пермској Земљи. У старости је отишао још једном у Москву и тамо преминуо [[1396]]. године.
Пореклом је [[Руси|Рус]]. Од малена је био одан [[молитва|молитви]] и богомислију. Као младић је отишао у [[Ростов]], где се у [[манастир]]у светог [[Григорије Богослов|Григорија Богослова]] замонашио. Сазнавши за незнабожачку Пермску Земљу Стефан је пожео да буде мисионар у тој земљи и одмах се предао изучавању језика пермског, а када је савладао језик, саставио је азбуку и превео црквене књиге на тај језик. Са благословом [[митрополит]]а [[Москва|Московског]] он се, као презвитер, упутио на свој апостолски посао и са апостолском ревношћу почео проповедати [[Јеванђеље]]. [[Крштење|Крстивши]] неколико душа он се потрудио и саградио у Перми храм светог Благовештења. А када се [[Црква (заједница)|црква]] у Перми умножила он је посвећен за епископа. Подносећи сваки труд, муку, злобу и понижење, он је успео да рашири хришћанство у Пермској Земљи. У старости је отишао још једном у Москву и тамо преминуо [[1396]]. године.


[[Српска православна црква]] слави га 26. априла по црквеном, а [[9. мај]]а по [[грегоријански календар|грегоријанском календару]].
[[Српска православна црква]] слави га 26. априла по црквеном, а [[9. мај]]а по [[грегоријански календар|грегоријанском календару]].

Верзија на датум 14. мај 2009. у 14:07

Свети Стефан на путу за Москву.

Свети Стефан је био епископ Пермски у 14. веку.

Пореклом је Рус. Од малена је био одан молитви и богомислију. Као младић је отишао у Ростов, где се у манастиру светог Григорија Богослова замонашио. Сазнавши за незнабожачку Пермску Земљу Стефан је пожео да буде мисионар у тој земљи и одмах се предао изучавању језика пермског, а када је савладао језик, саставио је азбуку и превео црквене књиге на тај језик. Са благословом митрополита Московског он се, као презвитер, упутио на свој апостолски посао и са апостолском ревношћу почео проповедати Јеванђеље. Крстивши неколико душа он се потрудио и саградио у Перми храм светог Благовештења. А када се црква у Перми умножила он је посвећен за епископа. Подносећи сваки труд, муку, злобу и понижење, он је успео да рашири хришћанство у Пермској Земљи. У старости је отишао још једном у Москву и тамо преминуо 1396. године.

Српска православна црква слави га 26. априла по црквеном, а 9. маја по грегоријанском календару.

Литература

Спољашње везе