Салдум — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м додана категорија Непокретна културна добра помоћу геџета HotCat
сређивање
Ред 25: Ред 25:
'''Археолошко налазиште Салдум''' налази се у атару села [[Добра (Голубац)|Добра]] код [[Голубац|Голупца]], [[Србија]].
'''Археолошко налазиште Салдум''' налази се у атару села [[Добра (Голубац)|Добра]] код [[Голубац|Голупца]], [[Србија]].


Остаци утврђења Салдум из римског и рановизантијског доба, се налазе на левој обали потока Кожица, код његовог ушћа у реку [[Дунав]], 4 км низводно од Добре. Потез је био благо уздигнут, а мештани су га називали још и „Градац“.
Остаци утврђења Салдум из римског и рановизантијског доба, се налазе на левој обали потока [[Кожица (река)|Кожица]], код његовог ушћа у реку [[Дунав]], 4 км низводно од насеља [[Добра (Голубац)|Добра]]. Потез је био благо уздигнут, а мештани су га називали још и „Градац“.


Археолошка ископавања локалитета обављена су у периоду од [[1967.]] до [[1970.]] године, када је утврђење делимично истражено. Имало је основу димензија 43,5 х 31,2 m у облику неправилног правоугаоника, са четири куле на угловима, од којих су три биле кружне основе, а четврта, североисточна у облику мање једнобродне цркве са полукружном апсидом на истоку. <ref>[http://spomenicikulture.org.rs/sr/kulturna-dobra/rimsko-i-ranovizantijsko-utvr-enje-saldum Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево РИМСКО И РАНОВИЗАНТИЈСКО УТВРЂЕЊЕ САЛДУМ]</ref>
Археолошка ископавања локалитета обављена су у периоду од [[1967.]] до [[1970.]] године, када је утврђење делимично истражено. Имало је основу димензија 43,5 х 31,2 m у облику неправилног правоугаоника, са четири куле на угловима, од којих су три биле кружне основе, а четврта, североисточна у облику мање једнобродне [[Црква (грађевина)|цркве]] са полукружном [[Апсида|апсидом]] на [[исток]]у. <ref>[http://spomenicikulture.org.rs/sr/kulturna-dobra/rimsko-i-ranovizantijsko-utvr-enje-saldum Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево РИМСКО И РАНОВИЗАНТИЈСКО УТВРЂЕЊЕ САЛДУМ]</ref>


Нема довољно поузданих елемената да се утврди када је Салдум основан, али је сигурно прво утврђење било од земље и палисад, а затим је имало још три фазе од којих је поседња из времена велике обнове у доба [[Јустинијан I|Јустинијана]] (527—565). После ове обнове је потпуно напуштено. У долини потока Кожица, недалеко од Салдума, откривени су остаци преградних зидова (клаузура), укупне дужине око 400 m, којима је додатно обезбеђивана долина потока од могућих непријатељских упада.
Нема довољно поузданих елемената да се утврди када је Салдум основан, али је сигурно прво утврђење било од земље и палисад, а затим је имало још три фазе од којих је последња из времена велике обнове у доба [[Јустинијан I|Јустинијана]] (527—565). После ове обнове је потпуно напуштено. У долини потока Кожица, недалеко од Салдума, откривени су остаци преградних зидова (клаузура), укупне дужине око 400 m, којима је додатно обезбеђивана долина потока од могућих непријатељских упада.


Изградњом [[Хидроелектрана Ђердап I|ХЕ Ђердап]] и подизањм нивоа Дунава, читав локалитет је потопљен.
Изградњом [[Хидроелектрана Ђердап I|ХЕ Ђердап]] и подизањем нивоа Дунава, читав локалитет је потопљен.


== Референце ==
== Референце ==

Верзија на датум 15. април 2021. у 14:53

Локалитет Салдум
Опште информације
МестоДобра
ОпштинаГолубац
Држава Србија
Тип културног добраАрхеолошко налазиште
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
spomenicikulture.org.rs

Археолошко налазиште Салдум налази се у атару села Добра код Голупца, Србија.

Остаци утврђења Салдум из римског и рановизантијског доба, се налазе на левој обали потока Кожица, код његовог ушћа у реку Дунав, 4 км низводно од насеља Добра. Потез је био благо уздигнут, а мештани су га називали још и „Градац“.

Археолошка ископавања локалитета обављена су у периоду од 1967. до 1970. године, када је утврђење делимично истражено. Имало је основу димензија 43,5 х 31,2 m у облику неправилног правоугаоника, са четири куле на угловима, од којих су три биле кружне основе, а четврта, североисточна у облику мање једнобродне цркве са полукружном апсидом на истоку. [1]

Нема довољно поузданих елемената да се утврди када је Салдум основан, али је сигурно прво утврђење било од земље и палисад, а затим је имало још три фазе од којих је последња из времена велике обнове у доба Јустинијана (527—565). После ове обнове је потпуно напуштено. У долини потока Кожица, недалеко од Салдума, откривени су остаци преградних зидова (клаузура), укупне дужине око 400 m, којима је додатно обезбеђивана долина потока од могућих непријатељских упада.

Изградњом ХЕ Ђердап и подизањем нивоа Дунава, читав локалитет је потопљен.

Референце