Пређи на садржај

Ратни злочин — разлика између измена

578 бајтова додато ,  пре 3 месеца
м (додана категорија Међународно право оружаног сукоба помоћу геџета HotCat)
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање враћено
 
Прописани су многобројни облици радње извршења овог [[кривично дело|кривичног дела]] који су постављени алтернативно. Те радње се могу квалификовати као ово [[кривично дело]] само ако се њима крше правила [[Међународно право|међународног права]]. У ставу 1 предвиђени су следећи облици радње извршења:
* Написати на латиници слово "дј" (dj) (а "dj" значи ђ на латиници) (тако неки пишу) (они који на тастатури немају слова :đ,ć,č,ž,š...) (јер имају енглеску тастатуру и јер нису Срби и мисле да су кул јер имају слова "q,w,y,x" (иако их скоро никада не користе) такође биквално могу да узму српску тастатуру са енглеским словима (РС-енг).
* напад на цивилно становништво, насеље, поједина цивилна лица или лица онеспособљена за борбу или на припаднике или објекте хуманитарних организација или мировних мисија
* напад без избора циља којим се погађа цивилно становништво или цивилни објекти под посебном заштитом међународног права
 
Иако се ово кривично дело по правилу врши са директним [[умишљај]]ем, у неким случајевима довољан је и евентуални умишљај.
 
=== Ратни злочини против рањеника и болесника (члан 373. КЗ) ===
Основна разлика у односу на кривично дело ратног злочина према цивилном становништву јесте у погледу пасивног субјекта. Овде се као пасивни субјект јављају рањеници, болесници, бродоломници, [[санитет]]ско или верско особље.
Анониман корисник