Пређи на садржај

Битка код Гонзалеса — разлика између измена

нема резимеа измене
ознака: уређивање извора (2017)
ознака: уређивање извора (2017)
| војна_кампања =
}}
'''Битка код Гонзалеса''' је била први војни ангажман Тексашке револуције. Битка се догодила код [[Gonzales, Texas|Гонзалеса]], [[Mexican Texas|Тексас]], 2. октробраоктобра 1835, између побуњених [[Тексашани|Тексашкихтексашких]] досељеника и одреда мексичке војске.
 
Године 1831, мексичке власти су позајмиле досељеницима у Гонзалесу мали топ да би их заштитио од честих [[Команчи]] напада. Током наредне четири године, политичка ситуација у Мексику се погоршала, а 1835. неколико држава се побунило. Како су се немири ширили, пуковник [[Domingo de Ugartechea]], командант свих мексичких трупа у Тексасу, матрао је неразумним остављати становнике Гонзалеса са оружјем и затражио повратак топа.
Када је првобитни захтев одбијен,, Ugartechea је послао 100&nbsp;[[Драгуни|Драгуна]]да врате топ. Војници су се приближили Гонзалесу 29. септембра, али су се колонисти користили разним изговорима да их задрже из града, док су тајно слали гласнике да затраже помоћ од оближњих заједница. У року од два дана, до 140 Тексашана окупило се у Гонзалесу, сви одлучни да не одустану од топа. 1. октобра досељеници су гласали за покретање борбе. Мексички војници отворили су ватру док су се Тексашани приближавали њиховом кампу у раним сатима 2. октобра. Послије неколико сати десултантске паљбе, мексички војници су се повукли.<ref name=hardin12>Hardin (1994), p. 12.</ref>
 
Иако је окршај имао мали војни значај, означио је јасан прекид између колониста и мексичке владе и сматра се да је био почетак Тексашке револуције. Вијести о окршају прошириле су се широм Сједињених Држава, гдје су га често називали „[[Битке код Лексингтона и Конкорда|Лексингтон]] Тексаса“. Судбина топа је спорна. Можда је закопан и поново откривен 1936. године, или су га заплениле мексичке трупе након [[Битка код АламоаАлама|битке код АламоаАлама]].
 
== Референце ==