Пређи на садржај

Социјалдемократска партија Црне Горе — разлика између измена

нема резимеа измене
(Хвалило у фалило. Глагол хвалити и фалити нису истог значења. П. С. Отуда шала: Поздравите хвамилију 🤣)
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
Нема описа измене
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
На изборима, априла [[2001]]. године, СДП ЦГ је у коалицији „Побједа је Црне Горе“ (ДПС и СДП ЦГ), такође, побиједила и са својих 6 посланика и учешћем у Влади уз подршку [[Либерални савез Црне Горе|Либералног савеза Црне Горе]], конституисала власт са основним циљем припреме законског и политичког амбијента за обнову пуне државности, суверенитета и међународног субјективитета Црне Горе.
 
У фебруару [[2002]]. године бива потписан „Београдски споразум“ на основу кога је успостављена [[Државна заједница Србије и Црне Горе]] и којим је успостављен трогодишњи мораторијум на одржавање црногорског рефрендумарефeрендума. Придружујући се протестима, СДП ЦГ излази из Владе и тако отвара могућност за одржавање нових парламентарних избора, на којима заједно са ДПС-ом тражи подршку грађана за спровођење политике која би довела до добијања независне, међународно признате Црне Горе.
 
На парламентарним изборима у новембру [[2002]]. године коалиција „За европску Црну Гору“ добија апсолутну већину у парламенту, а партија по први пут добија мјесто предсједника парламента, на које долази предсједник СДП-а [[Ранко Кривокапић]], као и 7 од 75 посланика и 4 министарска мјеста у Влади РЦГ. Према мишљењу странке, ови избори су били посебно тешки по цјелокупан пројекат обнове државности. Велику подршку грађана добијену на изборима СДП ЦГ користи како би, уз процес обнове државности, што безболније спровела процес економске транзиције и побољшала укупни стандард грађана.
 
Успјех своје политике СДП ЦГ доживљава 21. маја [[2006]]. године, када грађани Црне Горе са 55.5% [[Рефeрендум y Црнoj Гори 2006.|изгласавају њену пуну независност и самосталност]]. Послије овог догађаја долази до проглашења Декларације о независности Црне Горе у Скупштини 3. јуна [[2006]]. године, а убрзо и до подизања [[Застава Црне Горе|црногорске заставе]] испред сједишта Уједињених Нација на Ист Риверу и примања у бројне међународне институције и асоцијације.
 
У септембру [[2006]]. године на изборима за Уставотворну Скупштину Црне Горе коалиција ДПС-СДП осварује убједљиву побједу и добија парламентарну већину. За првог предсједника парламента независне Црне Горе бива поново изабран Ранко Кривокапић. СДП ЦГ ће у наредних четири године у том тијелу представљати седам посланика, а за добијање осмог је партији фалило мање од 100 гласова. У Влади коју сачињава тринаест министарстава СДП ЦГ представљају потпредсједник проф. др Вујица Лазовић и министри проф. др Андрија Ломпар и Јусуф Каламперовић.
Анониман корисник