Пређи на садржај

Немеја (град) — разлика између измена

 
На [[теменос]]у, Офелтов гроб је био окружен олтарима на отвореном и ограђен каменим зидом.<ref name=Pausanias/> Извор воде светилишта назван је [[Адрастеја (грчка нимфа)|Адрастеја]]: [[Паусанија (путописац)|Паусанија]], крајем 2. века нове ере, се питао да ли има име зато што га је „Адрастос“ „открио“,<ref name=Pausanias/> или назван Адрастеја, по нимфи која је била дојиља малог Зевса на [[Крит]]у. Оближњи [[Тумулус|тумулус]] је сматран гробном хумком његовог оца, а људи из Арга су имали привилегију да именују свештеника Немејског Зевса. У његово време храм, за који је приметио да је „вредио видети“, је стајао у шумарку чемпреса, кров му је пао и унутар храма није било никаквих [[Идол|идола]], кипова или слика. Три кречњачка стуба храма Немејског Зевса из 330. године пре нове ере стоје од изградње, а још два су реконструисана 2002. године.[3] Од краја 2007. године, још четири се поново постављају.<ref>[http://www.lib.berkeley.edu/uchistory/pubs_resources/journals/chronicle/issue4/Miller1.pdf Stephen G. Miller, "The Temple of Nemean Zeus: a California landmark", ''Chronicle of the University of California'', Fall 2000:127ff]</ref> У овом храму, који се налази на крају класичног периода и наговештава овај и други развој хеленистичке архитектуре, коришћена су три реда архитектуре, као што је виткост (висина од 6,34 пречника стубова) спољашњих дорских стубова.<ref>У Миле је описао поновно постављање неких стубова од стране Универзитета Калифорније у Берклију 2000.</ref>.<ref>Miller 2000.</ref> Локалитет око храма је откопан у годишњим кампањама од 1973. године: откопани су велики олтар на отвореном, купатила и древни смештај за посетиоце. Храм се налази на месту храма из архајског периода, од којег је још видљив само темељни зид. Стадион је недавно откривен. Значајан је по свом добро очуваном засвођеном улазном тунелу, који датира око 320. године пре нове ере, са древним графитима на зидовима.
 
Материјал откривен током ископавања изложен је у музеју који је отверен на налазишту који је део ископавања [[Универзитет Калифорније|Универзитета у Калифорнији]].
 
2018. године, археолози су открили велику, нетакнуту гробницу која датира из раног микенског доба (1650–1400 п.н.е.).<ref>{{cite web|url=https://www.archaeology.org/news/7013-181004-nemea-mycenaean-tomb|title=Intact Mycenaean Tomb Discovered in Greece|work=Archaeology|date=4 October 2018}}</ref>
 
==Референце==