Пређи на садржај

Хидроелектрана — разлика између измена

Исправљене словне грешке
м (Враћене измене корисника 176.108.37.106 (разговор) на последњу измену корисника Seeker)
ознака: враћање
(Исправљене словне грешке)
Овај вид [[Електране|електрана]] се гради на местима где постоји довољно текуће воде у смислу количине и висинске разлике. Снага хидроелектране је сразмерна количини воде и висинској разлици. Зато се бирају водотокови са великим протоком воде (равничарске реке са малим висинским разликама нису повољне) или планинске реке са мањим током, али великим падовима.
 
Један -{kWh}- енергије произваденпроизведен у хидроелектрани је значајно јефтинији од оног у [[Термоелектрана|термоелектрани]] и има мањи негативни утицај на животну околину.<ref name="Интервью профессора Дмитрия Селютина.22.08.2009">[https://www.youtube.com/watch?v=y6Vw0wTt1Iw Интервью профессора Дмитрия Селютина] // «ВЕСТИ», 22.08.2009</ref> Из овог разлога су хидроелектране популарније и пожељније као извор енергије за једну државу. Међутим количина произведене енергије зависи од количине дотока воде и варира током године. Ово се сматра највећим недостатком ових електрана уз чињеницу да акумулациона језера заузимају огромна пространства највероватније плодног земљишта.
 
== Врсте ==
* ''Проточна хидроелектрана'' има малу висинску разлику испред и иза места захватања воде тако да не користи потенцијалну енергију разлике нивоа већ само кинетичку енергију коју поседује водени ток. Стога је снага овакве електране зависна од тренутне количине протока воде. Код ових електрана се за покретање [[електрични генератор|генератора]] користе Капланове турбине које су погодне за велике протоке воде и мале падове.
 
Турбине не користе кинетичку енергију (то зависи од типа тубинетурбине), чак је то најређи случај (Пелтон турбина). Капланова и Франисова турбина управо користе притисну енергију као примарну, а кинетичку као секундарну.
 
== Утицај на животну средину ==