Пређи на садржај

То (роман) — разлика између измена

12.428 бајтова додато ,  пре 3 месеца
нема резимеа измене
Нема описа измене
Нема описа измене
 
Књига је започета са писањем у Бангору, у Мејну, 9. септембра 1981. а довршена у Бангору, у Мејну, 28. децембра 1985. године.<ref>{{cite book |last1=King |first1=Stephen |title=То |date=2013 |location=Београд |pages=799}}</ref>
 
== Радња ==
=== 1957–1958 ===
{{Упозорење-књига}}
Током кишне олује у Дерију, [[Мејн]], шестогодишњи дечак по имену Џорџи Денбро пушта папирни бродић да плови дуж кишних улица након чега упада у одвод. Гледајући у одвод, Џорџи наилази на [[кловн]]а који се представља као [[То (лик)|Пенивајз]], плешући кловн. Пенивајз намами Џорџија да посегне у одвод и узме свој чамац, те му откине руку остављајући га да умре.
Група одважне деце, која је лета [[1958]]. сишла у канализацијску мрежу испод уклетог градића Дерија како би уништила чудовишно створење, поновно је на окупу, двадесет осам година касније. Ове сада одрасле људе посвећене послу и расуте широм Америке, обећање из прошлости позваће натраг у Дери: То се опет покренуло и започело нову серију језивих злочина.
 
Следећег јуна, гојазног једанаестогодишњег дечака по имену Бен Ханском малтретирају насилник по имену Хенри Бауерс и његова банда последњег дана школе, након чега он бежи у мочварну пустош познату као Јаловина. Тамо се Бен спријатељи са [[астма]]тичним [[Хипохондрија|хипохонадром]] по имену Еди Каспбрак и „Муцавим” Билом Денбром, Џорџијевим старијим братом. Њих тројица се касније спријатеље са школским друговима Ричијем Тозијером, Стенлијем „Стеном” Јурисом и Беверли Марш, и себе прозивају „Клубом губитника”. Како се лето приближава, Губитници се засебно сусрећу са Пенивајзом у застрашујућим формама: Бен га види као [[Мумија|мумију]] у близини залеђеног канала, Беверли као фонтану крви (коју само деца могу да виде) из свог лавабоа, Еди као [[Лепра|губавца]], Стен као утопљене лешеве, а Бил као застрашујући приказу Џорџија. У међувремену, све луђи и садистичкији Бауерс почиње да фокусира своју пажњу на свог комшију [[Афроамериканци|Афроамериканца]], Мајка Хенлона, и његовог оца. Бауерс убија Мајковог пса и јури престрављеног дечака до Јаловине, где се Мајк придружује Губитницима у гађању Бауерсове банде каменицама, понижени Бауерса који се заклиње на освету. Мајк постаје члан Клуба губитника након што је открио свој сусрет са Пенивајзом у облику месождерске птице. Из Мајковог историјског споменара, Губитници схватају да је „То” древно чудовиште које држи град у шаци. Након даљих сусрета, Губитници праве импровизовану [[Баџа|баџу]] коју Ричи и Мајк користе да халуцинирају. Откривају да је То древни ванземаљски ентитет који је дошао на Земљу и да се сваких 27 година, након хибернације, храни децом у периоду од годину дана.
 
Убрзо Еди завршава у болници након напада Бауерса и његових пријатеља, а Беверли види како једног од насилника, Патрика Хоксетера, То киднапује у облику јата летећих пијавица. Губитници откривају поруку Тога написану Патриковом крвљу, којом их упозорава да ће их убити ако се умешају. У нади да сребро може да га рани, Бен прави два сребрна метка од сребрног долара, а Губитници улазе у напуштену кућу у којој су га Еди, Бил и Ричи претходно сусрели да би покушали да га убију. Успевају да га ране сребром док је у облику [[вукодлак]]а. Сматрајући Губитнике претњом, То тера Бауерса да убије свог насилног оца и прогони губитнике до канализације како би их убио. Његову банду, Виктора Криса и Белча Хагинса, убија То, а Бауерс се губи у канализацији, трауматизован.
 
У канализацији, Бил изводи „Чудов Ритуал” у покушају да се суочи са Тим у Макроверзуму, алтернативном универзуму одакле је То потекло, где сусреће антитезу овог чудовишта, Матурин, древну [[Корњача|корњачу]] која је створила универзум. Бил сазнаје да То може бити поражено само током битке воље, и види његову праву форму, „Мртва светла”, пре него што победи чудовиште уз Матуринову помоћ. Након битке, не знајући да ли су га убили или не, Губитници се губе у канализацији, а Беверли схвата да ће вратити јединство групи само ако има секс са сваким од њих. Губитници се тада [[Побратимство|заклињу крвљу]] да ће се вратити у Дери ако се То поново појави. Бауерс, који је изгубио разум до тренутка када је изашао из канализације, бива институционализован након што је окривљен за убиства деце у граду.
 
=== 1984–1985 ===
У јулу 1984. три младића брутално нападају младог хомосексуалца по имену Адријан Мелон и бацају га са моста, где и насилник и Адријанов дечко виде кловна. Адријан је пронађен осакаћен, а тинејџери су ухапшени и оптужени за његово убиство.
 
Када у Дерију поново почне низ насилних убистава деце, одрасли Мајк Хенлон, сада градски библиотекар, позива шесторо бивших чланова Клуба губитника и подсећа их на њихово обећање из детињства да ће се вратити ако убиства почну поново. Бил је сада успешан писац хорора који живи са својом супругом глумицом, Одром; Беверли је модна дизајнерка, удата за насилника по имену Том Роган; Еди води компанију за изнајмљивање лимузина и ожењен је хистеричном козависном женом сличној његовој хипохондричној мајци; Ричи Тозијер је диск џокеј; Бен Ханском је сада мршав и успешан, али усамљен архитекта; а Стен Јурис је богати рачуновођа. Пре Мајкових телефонских позива, сви Губитници су у потпуности заборавили једни на друге и трауме свог детињства, сахранивши ужас својих сусрета са Тим. Након што га је Мајк позвао, Стен извршава самоубиство.
 
Губитници се састају на ручку, где их Мајк подсећа да се То буди отприлике сваких 27 година, хранећи се децом пре него што поново заспи. Група одлучује да га убије једном заувек. На Мајков предлог, свако од њих истражује различите делове Дерија који би им помогли да поврате своја сећања. Док истражују, Еди, Ричи, Беверли и Бен суочени су са формама Тога (Еди га види као Белча Хагинса и пријатеље из детињства у облицима губаваца и [[зомби]]ја, Ричи као статуа Пола Бањана, Беверли као вештицу из [[Ивица и Марица|Ивице и Марице]] у свом дому из детињства, а Бен као [[Дракула|Дракулу]] у библиотеци Дерија). Бил проналази „Сребрног”, свој бицикл из детињства, и доноси га код Мајка. У међувремену, Одра, која је забринута за Била, путује у Дери; Долази и Том, са намером да убије Беверли; а Хенри Бауерс бежи из менталне институције уз помоћ Тога.
 
Бауерс се суочава са Мајком у библиотеци, али Мајк преживљава. То наређује Бауерсу да убије остале Губитнике, али Бауерс је убијен када нападне Едија. То се тада појављује Тому и наређује му да ухвати Одру и да је доведе у његову јазбину, где она постаје кататонична, а Том пада мртав од шока. Бил, Бен, Беверли, Ричи и Еди сазнају да је Мајк близу смрти и схватају да су приморани на још један сукоб са Тим. Они се спуштају у канализацију и користе своју снагу као група да „шаљу енергију” хоспитализованом Мајку, који се бори против доктора који је под контролом Тога. Долазе до јазбине Тога и откривају да је То попримило облик џиновског паука. Бил и Ричи улазе у ум Тога кроз Чудов Ритуал, али се губе у њему. Еди га повређује прскањем лека за астму у грло, али То одгризе Едију руку, убивши га. То бежи како би се побринуло за своје повреде, али Бил, Ричи и Бен јуре за Тим и откривају да је снео јаја. Бен остаје да уништи јаја, док Бил и Ричи крећу ка свом коначном сукобу са Тим. Бил се пробија у тело Тога, лоцира његово срце и уништава га. Група се састаје да би кренула из јазбине Тога, и иако покушавају да донесу тела Одре и Едија са собом, приморани су да оставе Едија иза себе. Схватају да су ожиљци од крвног пакта на њиховим рукама нестали, што указује да је њихова борба коначно завршена.
 
У исто време, најгора олуја у историји Мејна захватила је Дери, а центар града се срушио. Мајк закључује да Дери коначно умире. Губитници се враћају кућама и постепено почињу да заборављају на То, Дери и једни друге. Мајково сећање на догађаје из тог лета такође почиње да бледи, као и на било који запис који је претходно начинио, на његово олакшање, и он размишља да започне нови живот негде другде. Бен и Беверли одлазе заједно, а Ричи се враћа у [[Калифорнија|Калифорнију]]. Бил је последњи који је напустио Дерри. Пре него што оде, води Одру, која је још увек кататонична, да се провоза Сребрним, што је пробуди из кататоније, и они деле пољубац.
 
Историја се понавља: скоро сви учесници епске борбе сада су поново на броју, спремни да се опет ухвате у коштац с невероватним. [[То (лик)|То]], међутим, зна да магија дечјег веровања у немогуће слаби с годинама и да чланови Клуба губитника као одрасли немају шансе у овој борби на живот и смрт, осим, можда, помоћу чаробног праха детињства…<ref>{{cite book |last1=King |first1=Stephen |title=То |date=2013 |location=Београд |pages=корице књиге}}</ref>
== Референце ==
{{рефлист}}
 
== Спољашње везе ==
* {{Isfdb title|id=1695}}
*
* [http://www.worldswithoutend.com/novel.asp?ID=765 It] at Worlds Without End
* [http://illuminati8.blogspot.com/2011/05/it-by-stephen-king.html IT Review] at Illuminati Blog
* [http://stephenkingsit.weebly.com A Chapter-By-Chapter Analysis] at It: An Annotated Look at Stephen King
 
{{DEFAULTSORT:It (Novel)}}
 
[[Категорија:Романи 1986.]]