Пређи на садржај

Иксион — разлика између измена

26 бајтова уклоњено ,  пре 12 година
нема резимеа измене
По [[грчка митологија|грчкој митологији]] '''Иксион''' је био први човјек у историји који је пролио крв своје "родбине". Био је одговоран што је његов таст упао у јаму ужареног угља, не би ли избјегао плаћање невјесте. Богови су ово сматрали великим гријехом и нијесу жељели да му опросте, али се [[Зевс]] смиловао на њега, јер се и сам понашао слично када је био заљубљен. [[Зевс]] је очистио Иксиона од гријеха, и чак га је довео на [[Олимп]].
У [[грчка митологија|'''грчкој митологији''']]:
 
'''Иксион''' је био први човјек у историји који је пролио крв своје "родбине". Био је одговоран што је његов таст упао у јаму ужареног угља, не би ли избјегао плаћање невјесте. Богови су ово сматрали великим гријехом и нијесу жељели да му опросте, али се [[Зевс]] смиловао на њега, јер се и сам понашао слично када је био заљубљен. [[Зевс]] је очистио Иксиона од гријеха, и чак га је довео на [[Олимп]].
 
Иксион је био незахвалан и хтио је да силује [[Хера|Херу]]. Зевс је прозрео његову намјеру, па је створио лажну Херу од облака, [[Нефела|Нефелу]]. Икцион је био пијан и није ништа схватио. Када га је [[Зевс]] ухватио на дјелу, наредио је [[Хермес]]у да га шиба док не понови ријечи: ''доброчинитељи заслужују поштовање''. Затим га је приковао за ватрени точак који је беспрекидно окретао на небу.