Пређи на садржај

Синтакса — разлика између измена

30 бајтова уклоњено ,  пре 12 година
нема резимеа измене
м (interpunkcija)
Радови на граматици су се писали доста пре него што се појавила модерна синтакса; [[Панини|Панинијево]] дело ''Ashtadhyayi'' често се наводи као пример предмодерног рада који се приближава префињености модерне синтаксичке теорије.
[[Dionysios Thrax]] (II век пре н.е.), граматичар александријске школе, дао је познату дефиницију реченице: спој речи који изражава завршену мисао. [[Appollonios Dyskolos]] (II век пре н.е.), такође вредан граматичар александријске школе, један је од првих граматичара у свету који се почео озбиљније интересовати за синтаксичку проблематику. Он је први поставио одређене оквире синтаксичком проучавању тако што је тврдио да синтакса треба да се бави правилима повезивања речи у реченици.
Вековима је rad на синтакси био доминантан оквиром познатим као [[граммаиреGrammaire гéнéралеgenerale]], кога је изложио [[АнтоинAntoin АрнаулдArnauld]], 1660. године, у книзи истог назива. Овај систем имао је као своју основну премису претпоставку да је језик директан одраз мисаоних процеса.
 
У XIX веку са развојем историјско-компаративне лингвистике, лингвисти су почели да схватају праву разноликост људског језика и да испитују основне претпоставке о вези језика и [[логике|логика]].
Анониман корисник