Пређи на садржај

Прашка дефенестрација — разлика између измена

нема резимеа измене
м (Бот Додаје: ca:Defenestració de Praga)
Нема описа измене
[[Слика:Defenestration-prague-1618.jpg|мини|250п|Прашка дефенестрација]]
 
'''Прашка дефенестрација''' представља два различита догађаја у историји [[Бохемија|Бохемије]], тј. некадашње Чешке. Први се десио [[1419]]., а други [[1618]]. године. Дефенестрација представља избацивање некога кроз прозор.
 
== Прва Прашкапрашка дефенестрација 1419. ==
 
[[Хусити]] су убили неколико чланова градског већа у [[Праг]]у [[30. јул]]а [[1419]]. бацивши их кроз прозор.
 
Хусити су у процесији марширали улицама Прага. Дошли су до градског трга, где су их чекали остали хусити, да се заједно обрате градском већу да пусте заточене следбенике [[Јан Хус|Јана Хуса]]. Чланови градског већа нису хтели да пусте затворене хусите, а на окупљене хусите су бацили камење са градске већнице. Разљућени [[Јан Жишка]] заједно са друговима побацао је градске већнике кроз прозор. Убрзо после тога избили су [[Хуситски ратови]].
 
== Друга Прашкапрашка дефенестрација 1618. ==
 
Друга прашка дефенестрација представља значајан догађај за избијање [[Тридесетогодишњи рат|Тридесетогодишњег рата]]. Неки чланови бохемске аристократије побунили су се против избора [[Фердинанд II, цар Светог римског царства|Фердинанда II]] за краља Бохемије [[1617]]. Осим тога током [[1617]]., католички службеници наређују да протестанти престану градњу протестантских цркви на земљи, за коју су католици тврдили да је њихова. [[Протестанти]] су тврдили да је то била царска, а не католичка земља и сматрали су да је то нарушавање слободе вероисповести, коју је гарантовао [[1609]]. посебним писмом указом цар [[Рудолф II, цар Светог римског царства|Рудолф II]]. Протестанти су сматрали да ће нови краљ као ватрени католик повући сва протестантска права када постане цар.
 
У [[Храдчани]]ма је протестантска скупштина на такозваном суђењу судила [[23. мај]]а [[1618]]. двојицу царских гувернера због кршења Рудолфовог указа о слободи вероисповести.