Ћелијско дисање — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 13: Ред 13:


=== Гликолиза ===
=== Гликолиза ===
[[Слика:Glikoliza.jpg|thumb|400px]]



Гликолиза је метаболички процес који је присутан у свим живим организмима и при ком није потребно присуство [[кисеоник|кисеоника]]. Процесом се на један молекул [[глукоза|глукозе]] добијају два молекула [[пирогрожђана киселина|пирогрожђане киселине]], и при том ствара енергију у облику два молекула [[АТП]]-а.
Гликолиза је метаболички процес који је присутан у свим живим организмима и при ком није потребно присуство [[кисеоник|кисеоника]]. Процесом се на један молекул [[глукоза|глукозе]] добијају два молекула [[пирогрожђана киселина|пирогрожђане киселине]], и при том ствара енергију у облику два молекула [[АТП]]-а.

Верзија на датум 2. март 2006. у 04:53

Целуларна респирација је процес у коме се хемијске везе богате молекулима енергије, као што је глукоза, претварају у енергију која се користи за животне процесе. Оксидација органиских молекула је егзотермна реакција која производи велике количине енергије у веома малом временском року. Једначина оксидације глукозе је:

C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O + Произведена енергија

У свакој ватри која гори долази до огромне неконтролисане производње енергије у облику светла и топлоте. Целуларна респирација је у принципу исти процес, али се одвија постепено у неколико корака који за резултат има конверзацију енергије у молекулима глукозе у хемијску енергију у облику АТП-а.


Аеробна респирација

Да би аеробна респирација била могућа неопходно је присуство кисеоника. Ово је један од процеса који се често употребљава и при ком се разлаже пириват путем гликолизе и у ком пириват улази у митохондрије како би био потпуно оксидован путем Кребсовог циклуса. Проудкт овог процеса је енергија у облику АТП-а, путем фоcфорилације НАДХ и ФАДХ2. Редуктивни потенцијал НАДХ и ФАДХ2 се претврара у додатни број молекула АТП-a (имату на уму да је циљ ћелије да створи што више молекула АТП-a који представљају енергију) путем транспортног ланца електрона у којем је кисеоник крајњи прималац (акцептор) електрона. Већина молекула АТП-а створених у целуларној респирацији су резултат оксидативне форсфорилације, где су АТП молекули направљени захваљујући хемиосмотичном потенцијалу којим управља катализатор. У идеалним условима, разлагањем једног молекула глукозе до крајњих производа (угљен-диоксида и воде) ствара се 38 молекула АТП-a у целуларној респирацији. Међутим, обично не дође до 38 молекула АТП јер се неки од молекула енергије утроше на процесе као што је транспорт пирогрожђане киселине у митохондрије. Код еукариота целуларна респирација се одвија у митохондријама а код прокариота у ћелијској мембрани.

Аеробни метаболизам је ефикаснији од анаеробног метаболизма. Почиње са Гликолизом анаеробног метаболизма и наставља са Кребсовим циклусом и оксидативном фосфорилацијом.

Гликолиза

Гликолиза је метаболички процес који је присутан у свим живим организмима и при ком није потребно присуство кисеоника. Процесом се на један молекул глукозе добијају два молекула пирогрожђане киселине, и при том ствара енергију у облику два молекула АТП-а.

На један молекул глукозе произведу се четири молекула АТП-а, али два се утроше при припреми ћелије за улазак у гликолизу. Почетна фосфорилација глукозе је неопходна како би се дестибилизирао молекул и од шесточланог шећера настала две триозе, односно два шећера од по три угљеникова атома. Током последњих корака гликозе четири фосфатне групе се пребаце на АДП фосфорилацијом, како би се створила четири молекула АТП и два молекула NADH се створе путем оксидације. Гликолиза се одвија у цитоплазми ћелије. Једначина за овај процес следи:

Глукоза + 2 ATP + 2 NAD+ + 2 Pi + 4 ADP → 2 Пириват + 2 ADP + 2 NADH + 4 ATP + 2 H2O + 4 H+

Оксидативна декарбоксилација

Оксидативна декарбоксилација је процес стварања пирогрожђане киелине из ацетил коензим А, скрећено ацетил-CoA. Ова оксидативна реакција такође за продукат има угљен диоксид.


Кребсов циклус

Кребсов циклус је такође познат и као циклус лимунске киселине. Када је кисеоник присутан, ацетил-CoA улази у Кребсов циклус у ком се оксидише до угљен диоксида, док се у исто време редукује никотинамид аденин динуклеотид, односно NAD, у NADH, где је H један атом водоника. NADH даље улази у транспортни ланац електрона где се стварају молекули АТП-а, делом путем оксидативне фосфорилације.

Анаеробна респирација

Када кисеоник није присутан, пирогрожђану киселину је немогуће метаболизирати целуларном респирацијом, већ у том случају метаболизам се одвија путем ферментације.