Ахмед Секу Туре — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: la:Ahmed Sékou Touré
м Бот Додаје: hu:Sékou Ahmad Touré
Ред 33: Ред 33:
[[fr:Ahmed Sékou Touré]]
[[fr:Ahmed Sékou Touré]]
[[hr:Ahmed Sékou Touré]]
[[hr:Ahmed Sékou Touré]]
[[hu:Sékou Ahmad Touré]]
[[id:Ahmed Sekou Toure]]
[[id:Ahmed Sekou Toure]]
[[it:Ahmed Sékou Touré]]
[[it:Ahmed Sékou Touré]]

Верзија на датум 20. новембар 2009. у 15:36

Ахмед Секу Туре

Ахмед Секу Туре (франц. Ahmed Sékou Touré, 9. јануар 1922, Фарана26. март 1984, Кливленд) био је први председник Гвинеје.

Каријеру је започео у пошти. Године 1946. био је један од суоснивача партије „Афричког демократског збора“ (Rassemblement Démocratique Africain), од које је 1947. настала антиколонијална „Демократска партија Гвинеје“ (Parti Démocratique de Guinée, PDG). Постао је председавајући гвинејског синдиката 1948.

Године 1956. изабран је као представник Гвинеје у француској скупштини и градоначелник Конакрија. Када је земља стекла полу-аутономију, његова партија је постала најјача у земљи, док је Секу Туре постао заменик председника гвинејске скупштине.

Гвинеја је стекла независност 2. октобра 1958, а Секу Туре је постао њен први председник. Из ове године потиче његов чувени одговор француском председнику Шарлу де Голу: „Радије ћемо живети сиромашни у слободи, него богати у ропству“ (Nous préférons la liberté dans la pauvreté à la richesse dans l’esclavage).

За финансијску и административну помоћ Гвинеји Секу Туре се обратио Совјетском Савезу. Пропагирао је идеју панафричког социјализма и подржавао антиколонијалистичке покрете на југу Африке, у Гвинеји-Бисао и на Зеленортским острвима. Прогањао је и ликвидирао политичке противнике у земљи. Процењује се да је у његово време из Гвинеје избегло око 2 милиона људи.

При крају своје владавине, током 1980-их, првенствено због протеста у земљи, ублажио је своју унутрашњу политику и покушао да економски унапреди земљу кроз боље односе са западом. Међу афричким лидерима играо је улогу посредника.

Спољашње везе