Двострука веза — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{Сређивање}}
{{Сређивање}}
{{спајање|хемијска веза}}
== Двострука веза код алкена ==
== Двострука веза код алкена ==



Верзија на датум 23. новембар 2009. у 22:15

Двострука веза код алкена

Функционална група код алкена јесте двострука веза између атома угљеника. Стога треба водити рачуна приликом давања назива по IUPAC-oвој номенклатури изомерима алкена да њихова функционална група буде обухваћена приликом одређивања најдужег низа, као и то да се нумерисање угљеникових атома у том низу врши тако да атом који учествује у грађењу те двостуке везе буде означен са најнижим могућим бројем(дакле то одређује смер у којем ћемо вршити нумерисање).

Начин грађења везе

Угљеник(у основном, дакле непобуђеном стању) има електронску конфигурацију: Електрони из 1ѕ орбитале не учествују у грађењу везе. Њен настанак се објашњава Рашчлањивање није успело (грешка у синтакси): {\displaystyle ѕp^2} хибиридизацијом. Наиме, један електрон из Рашчлањивање није успело (грешка у синтакси): {\displaystyle 2ѕ} орбитале прелази у Рашчлањивање није успело (грешка у синтакси): {\displaystyle 2р} орбиталу. Приликом настанка двоструке везе између угљеникових атома долази до својеврсног мешања, односно хибридизације три орбитале(једне ѕ и две р) док трећи електрон у преосталој 2р орбитали код оба угљеника не учествује у хибридизацији.

Тако долази до настанка три Рашчлањивање није успело (грешка у синтакси): {\displaystyle ѕp^2 } хибридне oрбитале. Пошто исте теже да се удаље једна од друге угао који узајамно образују је . Затим долази до преклапања једне хибридне орбитале једног угљениковог атома и једне хибридне орбитале другог угљениковог атома, при чему се гради сигма веза(.

С друге стране, остало нам је још два електрона у 2р орбиталама угљеникових атома. Пошто су те орбитале нормалне на раван у којој се налазе хибридне орбитале, јасно је да ће доћи до бочног поклапања и стварања Рашчлањивање није успело (грешка у синтакси): {\displaystyle \рi } везе.

Дакле двострука веза о којој смо говрили састоји се од једне Рашчлањивање није успело (грешка у синтакси): {\displaystyle \рi} и једне ( везе. Отуда је двострука веза од једноструке.

Утицај на реактивност алкена

Реактивност алкена се објашњава присутством двоструке везе, тачније у претходном делу поменуте Рашчлањивање није успело (SVG (MathML се може укључити преко плугина за прегледач): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "http://localhost:6011/sr.wikipedia.org/v1/":): {\displaystyle \рi } везе, јер је облак Рашчлањивање није успело (грешка у синтакси): {\displaystyle \рi } електрона погодан за нападање од стране других реагенса, и пошто исти не припадају основном делу молекула са С атомима, па се Рашчлањивање није успело (грешка у синтакси): {\displaystyle \рi } веза лако раскида приликом судара у реакцијама.

Спољашње везе

[1]

[2]

Литература

Александра Стоиљковић- "Хемија за трећи разред гимназије природно-математичког смера, медицинске, ветеринарске и школе за негу лепоте"