Амерички опосум — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
нема резимеа измене
}}
'''Амерички опосум''' ({{јез-лат|Didelphis virginiana}}) је једини [[Северна Америка|северноамерички]] [[торбар]].
==Опис врсте==
То су мале животиње, масе између 0,8 - 6,4 кг. Просечна дужина јединке износи 74 cm. Мужјаци по правилу имају већу телесну масу и крупнији су од женки. Глава им је издужена, њушка наглашена, на којој се налазе дуге длачице. Тело им подсећа на већу домаћу мачку, мало је издужено, незграпно, врат је кратак и дебео. Сивкасте су боје крзна, имају мале, црне уши. Имају дуг, дебео, округао и шиљаст реп (22 - 47цм), прекривен рожним крљуштима; помоћу кога се лако каче на гране дрвећа, у томе им помажу и мале сиве канџице на удовима. Закачен репом о какву грану, може сатима да виси.
 
Присутан је приличан број зуба, што представља ређу појаву код припадника реда торбара. Имају 5 секутића у горњој, 4 у доњој вилици, по 1 очњак, 3 преткутњака и 4 кутњака. Секутићи су вло ситни, а очњаци крупни.
Вирџинијански опосум имај изузетно јак имуни систем, показује делимичан или потпуни имунитет на ујед отровних змија: чегртусе. Захваљујући нижој температури његове крви, врло ретко су примећене појаве беснила.
 
== Литература==

Мени за навигацију