Нарона — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
24 бајта додата ,  пре 10 година
м
==Археолошка истраживања==
Прва истраживања локалитета започео је Археолошки музеј у [[Сплит]]у [[1877.]] године, а прва монографија Нароне издата је [[1907.]] године. [[Теренско истраживање у археологији|Систематска ископавања]] почињу [[1968.]] године. Откривени су фортификациони остаци ([[бедем]] и [[кула]]). Главна улица ишла је у правцу пута [[Салона]]-Нарона. Према [[Епиграфика|епиграфским]] налазима потврђено је постојање храма [[Либер]]а, [[Ескулап]]а и [[Аугуст]]а.
Најзначајнији налази откривени су [[1995.]] и [[1996]]. године, на локалитету Плећашове штале <ref>[http://www.a-m-narona.hr/zbirka/ Археолошка збирка]</ref>. Током ископавања пронађени су остаци темеља за које се претпоставља да су припадали [[форум]]у и [[храм]]у посвећеном [[Август]]у. Откривен је зид у висини од 1 до 3 -{m}-, бели под са црно белим [[мозаик]]ом геометријских мотива и постоља за [[кип]]ове. Откривено је 16 кипова римских царева, припадника царске породице и божанстава, које су датоване у [[1. век|1.]] и [[2. век.]], као и два [[жртвеник]]а посвећена [[Венера (митологија)|Венери]] и натпис [[конзул]]а [[Публије Корнелије Долабела|Публија Корнелија Долабеле]] ({{јез-лат|Publius Cornelius Dolabella}}).
 
==Кипови из Нароне==
Августов храм из Нароне садржи после [[рељеф]]не групе [[Ара Пакис|Аре Пакис]] у [[Рим]]у, најбројнију групу кипова. Сачувано је 15 великих кипова, од којих је од једног сачувана само база. Претпоставља се да је и [[Ливија из Оксфорда]] (датована у [[Тиберије]]во доба) део кипа који се чувао у збирци у Нарони. Уколико се у обзир узме овај податак, као и већи број откривених фрагмената кипова, претпоставља се да је храм имао можда чак и 20 статуа.

Мени за навигацију