Титикака — разлика између измена

Координате: Координате: Географску ширину није могуће обрадити као број:{{{lat}}}
С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: sh
м Бот Додаје: tr Мења: it
Ред 47: Ред 47:
[[hu:Titicaca-tó]]
[[hu:Titicaca-tó]]
[[id:Danau Titicaca]]
[[id:Danau Titicaca]]
[[it:Titicaca (lago)]]
[[it:Titicaca]]
[[ja:チチカカ湖]]
[[ja:チチカカ湖]]
[[lt:Titikaka]]
[[lt:Titikaka]]
Ред 64: Ред 64:
[[sl:Jezero Titicaca]]
[[sl:Jezero Titicaca]]
[[sv:Titicacasjön]]
[[sv:Titicacasjön]]
[[tr:Titicaca Gölü]]
[[uk:Тітікака]]
[[uk:Тітікака]]
[[zh:的的喀喀湖]]
[[zh:的的喀喀湖]]

Верзија на датум 7. април 2006. у 20:30

Титикака
Датотека:Lake Titicaca.jpg
КоординатеКоординате: Географску ширину није могуће обрадити као број:{{{lat}}}
{{#coordinates:}}: invalid latitude
Координате: Географску ширину није могуће обрадити као број:{{{lat}}}
{{#coordinates:}}: invalid latitude
Типприродно,проточно
Макс. дужина194 km
Макс. ширина65 km
Површина8 300 km2
Запремина?? km3
Над. висина3 821 m
Водена површина на Викимедијиној остави

Језеро Титикака (шпански: Lago Titicaca), на 3821 m надморске висине, је највише језеро на свету на коме је могућа комерцијална пловидба. Са површином од око 8.300 квадратних километара, Титикака је највише слатководно језеро у Јужној Америци. Налази се на граници Перуа и Боливије. Језеро Маракаибо у Венецуели, са делимично сланом водом је веће, и има око 13.000 квадратних километара, али га неки сврставају у море јер је иначе повезано са океаном.

Смештено на Алтиплану високо у Андима на граници Перуа и Боливије, Титикака има просечну дубину између 140 и 180 метара, а максимална дубина је 280 метара. Западни део језера припада Пуно региону Перуа, док је источна страна у Области Ла Паз у Боливији.

Више од 25 река утиче у језеро Титикака, у коме је и 41 острво - од којих су нека густо насељена.

Титикака је позната и по становништву које живи на Уросима, девет вештачких острва начињених од плутајуће трске. Ова острва су постала главна туристичка атракција Перуа, па екскурзије из града Пуно на обали језера долазе у посету. Још једна туристичка атракција је острво Таквиле са другом домородачком заједницом. Становници острва Таквиле су познати по руком тканим текстилним производима, који спадају међу најквалитетније занатске производе Перуа.

Титикака воду добија од киша и топљења глечера на планинама(тзв. сијерама) изнад Алтиплана. Ову воду одводи река Десаквадеро, која тече на југ кроз Боливију у језеро Поопо (Poopó); међутим, то надокнађује мање од пет процената губитака, све остало се губи великим испаравањем као резултат снажних ветрова и јаког сунца на тој надморској висини.

Положај језера

Порекло имена Титикака је непознато. Преводи се као “Камена пума”, зато што обликом подсећа на пуму која лови зеца, комбинујући речи локалних језика Кечуа (Quechua), и Ајмара (Aymara), , или као “Литица Вође”. Међу локалним становништвом постоји неколико различитих имена.

Четвртина језера на југу је одвојена од главног дела Тиквина мореузом (Strait of Tiquina), па зато Боливијанци тај мањи део зову Хуинајмарка језеро (Lago Huinaymarca) а велики језеро Чукито (Lago Chucuito). Перуанци мањи и већи део зову Мало језеро и Велико језеро.