Данило (пророк) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Додавање категорије Библијски пророци (уз помоћ HotCat)
м Додавање категорије Старозаветни пророци (уз помоћ HotCat)
Ред 32: Ред 32:
[[Категорија:Библијске личности]]
[[Категорија:Библијске личности]]
[[Категорија:Библијски пророци]]
[[Категорија:Библијски пророци]]
[[Категорија:Старозаветни пророци]]


[[ar:دانيال]]
[[ar:دانيال]]

Верзија на датум 18. март 2010. у 09:52

Пророк Данило на Микеланђеловом своду Сикстинске капеле

Данило или Данијел (хебр. דָּנִיֵּאל, арап. دانيال) је био старозаветни пророк о коме сведочи Библији у Књизи о Данилу. Име "Данило" у преводу значи "Судио му бог". "Дан" = судија и "и" = суфикс који означава глагол везан уз говорника.

Према Књизи о Данилу, у младости, Данило је однет у Вавилон где је био у служби суда у надлежности Ашпеназа. Данило је тамо постао познат по тумачењу снова и успео је да постане једна од најзначајнијих личности у вавилонском суду.

Православни хришћани прослављају Данила као свеца и пророка. Јудаизам сматра Књигу о Данилу саставним делом јеврејског закона, али не признаје Данила за пророка. Ислам признаје Данила за пророка, иако се он не помиње експлицитно у Кур'ану.

Данилов живот

У трећој години владавине Јоакима (606. пне.), Данила и још три младића по имену Хананија, Мишаел и Азарја су однели у Вавилон, заједно са неким од судија првог храма.

Пошто је Данило био у обавези да уђе у службу краља Вавилона, у складу са њиховим обичајима, примио је халдејски име Балтазар, односно, принц Бел. Док је био у Вавилону, врло вероватно је боравио у Набукодоносоровој палати. Ипак, Данило и његова три друга сачували су свој изразито јеврејски верски и културни идентитет, идентитет који би пре или касније дошао у сукоб са паганизмом вавилонског суда.

Данило је познат и по свом тумачењу Набукодоносоровог сна, којим је помогао краљу да спасе себи живот и сачува краљевство. За успешно читање речи Анђела Божијег на гробу, Данило је награђен од стране Вавилонаца љубичастим плаштем и уздизањем на ранг "трећег владара" краљевства. Верује се да је звање "други владар" носио Балтазар, син Набукодоносоров.

Након персијског освајања Вавилона, Данило је задржан од стране "три поглавара" царства за време владавине Дарија, те је стога био практично на челу државне управе, уз могућност да изведе Јеврејски народ из ропства (Данило 9), што је и учинио омогућивши им да се врате у своју домовину, иако се он није вратио са њима.

Данило је због верност јеврејском Богу био изложен прогону од стране супарника унутар краљевске администрације. Његова три пријатеља су бачени у ужарену пећ због одбијања да се поклоне вавилонском краљ Набукодоносору као богу, али су на чудесан начин спашени. И Данло ће годину дана касније, бити бачен у лавовску пећину из истих разлога, али је и он чудом спашен, након чега вавилонски краљ издаје декрет о поштовању "Даниловог бога" (Данило 6:26). То ће умногоме утицати и на кокначно проглашење краја јеврејског ропства у Вавилону(536 пне).

Данило је постао пророк у позним годинама живота. Његова пророштва помињу касније и други јеврејски пророци: Исаија, Јеремија и Језекиљ.

Православна црква слави Светог пророка Данила, заједно са три младића, 17. децембра.

Спољашње везе